Бразилският президент отмени посещението си в Чили заради безпрецедентните наводнения в страната си

  • 14 май 2024 15:34

  • 542
  • 2
Бразилският президент отмени посещението си в Чили заради безпрецедентните наводнения в страната си
© Getty images (архив)

Бразилският президент Луиз Инасио Лула да Силва отмени посещението си в Чили, планирано за 17 и 18 май, заради безпрецедентните наводнения в Южна Бразилия, взели по най-нови данни вече близо 150 жертви, предаде АФП, цитирана от БТА.


Президентството съобщи в комюнике, че визитата се отменя във връзка с "необходимостта да се следи ситуацията с наводненията в щата Рио Гранде до Сул и да се координира помощта за засегнатото население и възстановителните работи".

Нова дата за посещението засега не е определена.

Проливните дъждове в щата Рио Гранде до Сул, които валят от началото на месеца, доведоха до преливане на реки, засегнало над 2 милиона души. По данни на бразилската служба за гражданска защита от днес при наводненията са загинали 147 души, а 806 са ранени.

Повече от 140 жертви на наводненията в Бразилия

Близо 130 души остават в неизвестност. Бедствието е принудило над 600 000 души да напуснат дома си. Според експертите наводненията са следствие от изменението на климата и феномена Ел Ниньо.

Интензивните валежи в района през уикенда доведоха до нови наводнения и опасения от нови щети.

"Ситуацията ще продължи да се влошава", предупреди губернаторът на Рио Гранде до Сул Едуардо Лейте в социалната мрежа "Екс".

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
542 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.05.25 | 05:03

2
❤️ Г­­­о­р­­е­щ­­­и­­­ ­м­­­о­м­­и­­ч­е­­­т­­­а­­ ­­­в­­и­­ ­о­ч­а­­­к­в­­­а­­т ­­­-­­ X­1­­8­.­­F­­­U­N

2024.05.14 | 22:50

1
Разпродажба! Преносимият мини климатик охлажда, овлажнява и освежава. Безшумен и преносим, можете да го вземете на работа или на плажа, перфектно и бързо охлажда стаята. Много хубава цена----> use.my/arctik

Добави коментар

Водещи новини