Боливия извика аржентинския посланик след забележки за иранско присъствие на нейна територия

  • 17 април 2024 10:55

  • 216
  • 0
Боливия извика аржентинския посланик след забележки за иранско присъствие на нейна територия
© Getty images (архив)

Правителството на Боливия обяви вчера, че ще извика аржентинския посланик Марсело Масон, за да обясни „фалшивите и безскрупулни“ изказвания направени от аржентинската министърка на сигурността Патрисия Булрич  по отношение на присъствие в Боливия на части на иранските елитни сили "Кудс" към Корпуса на стражите на Ислямската революция (КСИР), предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ, цитирана от БТА.

В понеделник Аржентина засили сигурността в „най-чувствителните места“, твърдейки, че нейната подкрепа за Израел може да доведе до ирански „отговор“ след нападението на Техеран срещу Израел от събота.

„Но именно на боливийската граница ще видим най-високото равнище на готовност в страната ни, защото има меморандум, подписан между Боливия и Иран. Този пакт позволява присъствието на нейна територия на иранските сили „Кудс“, които са бойна единица, част от иранските въоръжени сили. Разследваме дали има хора, които не говорят испански език, но имат боливийски паспорти“, заяви Булрич в понеделник вечерта по местната телевизия ЛН+.

Аржентина обвини Иран за поръчител на атентатите в Буенос Айрес през 1992 г. и 1994 г.

Вчера боливийското МВнР публикува официално опровержение, определяйки изказването на Булрич като „фалшиво и безскрупулно“.

„Отричаме и отхвърляме, че Боливия приютява в границите си хора, които сеят терор, несигурност и страх. Тези обвинения нямат доказателства или документация и са направени неоснователно“, заявиха от дипломатическата централа.

Главният директорат по миграцията на Боливия също отхвърли твърденията, че издава боливийски паспорти на граждани на Ислямската република, подчертавайки строгите процедури на страната при издаването на подобни документи.

Външното министерство заяви, че ще привика аржентинския посланик, за да обясни думите на Булрич, но подчерта, че политическите отношения със съседната страна са „по-силни и солидни от неуместните изказвания на длъжностните лица“.

„Отбелязваме със загриженост кампанията, която се опитва да създаде конфронтация между страните, правителствата и народите на Латинска Америка, предизвиквайки ненужно търкане между братските държави“, заявиха от министерството.

Последвайте канала на

Novini.bg
216 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини