В Колумбия създадоха отдел за защита на правата на проститутките

  • 11 април 2024 14:07

  • 347
  • 0
В Колумбия създадоха отдел за защита на правата на проститутките
© Freepik

Колумбийското правителство създаде отдел за защита на правата на сексуалните труженици към подминистерството на жените, получил названието „Директорат за жените с платена сексуална дейност“. Транссексуалната феминистка и правозащитничка Шарлот Кайехас встъпи вчера в длъжност като директор, предаде испанската новинарска агенция ЕФЕ.

Основната функция на отдела е да създава, приема и прилага насоки за гарантиране на правата на жените по отношение на сексуалната дейност в замяна на заплащане, посочва в изявление министерството на равенството на Колумбия, под чиято шапка е подминистерството на жените.

Потвърждавам намерението си да градя мостове от институцията до други административни сектори за жените жертви на трафик и сексуална експлоатация, заяви Кайехас по време на церемонията по встъпване в длъжност.

Кубинско-колумбийската активистка припомни работата си са сексуалните труженици, изразявайки надежда „да активира канали за приемане на сигнали“ и подчерта „задължението да се докладва“ по развитието на заведените дела.

Броят на проститутките в Германия се е увеличил с 19%, българките – сред най-многобройните

Допълнително новият директор обеща да предлага възможности за „сексуалните труженици, които искат да напуснат средата“ и за жените „които искат да останат с гаранция за правата им“.

Кайехас има над 25-годишен опит в защитата на правата на сексуалните малцинства както в обществения, така и в частния сектор. Преди новото си назначение Калехас е работила в МВР и отдела за социален просперитет, където управлява столичния регионален директорат. Тя положи клетва пред генералния секретар на министерството на равенството Патриция Гонсалес Васко.

Проституцията е легализирана в Колумбия от 1970 г. Дейността се регулира и ограничава до публични домове в специално обозначени „зони на търпимост“ като кв. „Санта Фе“ в Богота, където подобни дейности са разрешени. Същевременно сексуалната експлоатация и трафикът на хора са забранени, както и експлоатацията на непълнолетни, отбелязва БТА.

Последвайте канала на

Владимир Василев
347 0

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини