Бразилски съдия започна разследване срещу Илон Мъск за възпрепятстване на правосъдието

  • 08 април 2024 08:54

  • 231
  • 3
Бразилски съдия започна разследване срещу Илон Мъск за възпрепятстване на правосъдието
© Getty images

Съдията в бразилския върховен съд Александър де Мораеш започна разследване срещу Илон Мъск за възпрепятстване на правосъдието, свързано с неговата социална платформа „Екс“, съобщи Ройтерс, като се позовава на документи на съда.

Мъск оспорва решение на Мораеш, с което се разпорежда „Екс“ да блокира определени профили.

По-рано в неделя Мъск написа, че „Екс“ ще вдигне ограниченията върху профилите с аргумента, че са противоконституционни, пише БТА.

Мъск: Колкото по-дълго продължава войната, толкова повече територии ще печели Русия

Нито Мъск, нито бразилските власти са разкрили досега за кои профили има издадено разпореждане за блокирането им. Мораеш разследва „дигитални милиции“, обвинявани в разпространението на фалшиви новини и послания на омраза по време на управлението на бившия президент Жаир Болсонаро. Съдията води разследване и на предполагаем опит за преврат от страна на Болсонаро.

В събота в публикация в „Екс“ Мъск обвини Мораеш в „неприкрито и многократно“ предателство към конституцията и народа на Бразилия. „Този съдия наложи огромни глоби, заплаши наши служители с арест и прекъсна достъпа до „Екс“ в Бразилия. В резултат ние вероятно ще изгубим всичките си приходи от Бразилия и ще се наложи да затворим офиса си там. Но принципите са по-важни от печалбата“, написа Мъск.

Милиардерът се зарече да оспори по съдебен път разпореждането за блокиране на профили в „Екс“.

Мораеш отвърна в неделя, като прибави Мъск към разследването, което води по въпроса за фалшивите новини в социалните медии, и започна процедура за възпрепятстване на правосъдието.

В изявление съдията заяви, че ако „Екс“ не се съобрази със съдебното разпореждане да блокира профилите, ще бъде глобена с равностойността на 19 740 долара на ден.

Лявото правителство на бразилския президент Луиз Инасио Лула да Силва изказа подкрепа за Мораеш.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
231 3

Свързани новини

Коментари 3

Добави коментар

2024.04.08 | 11:43

3
Тоя трябва да бъде такован

2024.04.08 | 11:21

2
Луд ceкc няколко часа, силна еpeкция, ярки оpгaзми, много cпеpмa и повишен тeстoстеpон и безoпаcно на всяка възpaст! Не пpопyскайте шансa да напpавите секса си незабpавим-----> do.my/bmaca

2024.04.08 | 10:00

1
Илон Мъск е бастуна, който крепи Тръмп. И двамата са Руски подлоги.

Добави коментар

Водещи новини