Бандити с оръжие в ръка нападнаха Националната библиотека на Хаити

  • 04 април 2024 10:49

  • 250
  • 1
Бандити с оръжие в ръка нападнаха Националната библиотека на Хаити
© Getty images (архив)

Въоръжени банди, които вече контролират голяма част от столицата на Хаити – Порт о Пренс, нахлуха днес в Националната библиотека, съобщи директорът ѝ Данжело Нюар пред Франс прес.

Световната информационна агенция отбеляза, че това е поредната илюстрация на спиралата на насилието в тази карибска страна.

"Казаха ми, че бандитите изнасят мебелите от институцията. Те са откраднали и генератора на сградата. Предупредих полицията, за да може да се намеси бързо", допълни Нюар.

"Разполагаме с редки документи на повече от 200 години, които са от значение за културното наследство и има опасност да бъдат запалени или унищожени от бандитите", каза директорът на библиотеката в Порт о Пренс.

След няколко дни на относително спокойствие, вчера бандите възобновиха нападенията си в няколко района на столицата.

Миналата седмица те нападнаха и разграбиха сградите на Националното училище по изкуствата и на Висшето училище –  университети, които също се намират в столицата, отбеляза АФП, цитирана от БТА.

ООН: 53 000 души са избягали от столицата на Хаити за по-малко от месец

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
250 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Емѝ...патриот ибан в анала-МИРОСЛАВ БЛАЖЕВ АТИЛА

2024.04.04 | 11:06

1
Ще духам безплатно на всеки читател от скапания соросоиден сайт, ако се присъедини към американското ЛГБТ общество! Слава Украини ✌

Добави коментар

Водещи новини