Срокът на извънредното положение в Еквадор бе удължен с 30 дни

  • 08 март 2024 08:59

  • 316
  • 0
Срокът на извънредното положение в Еквадор бе удължен с 30 дни
© Pixabay

Срокът на извънредното положение в Еквадор бе удължен вчера с 30 дни, предаде Франс прес, като се позова на еквадорското правителство.

Еквадорската армия бе разположена на улиците в цялата страна, за да се бори с насилието на престъпните банди, свързани с трафика на наркотици.

Президентът на Еквадор Даниел Нобоа, който бе избран през ноември, обнародва указ, с който удължава срока на извънредното положение, което бе обявено на 8 януари, "с още тридесет дни".

Срокът е удължен поради състоянието на сериозни безредици и на "вътрешен конфликт" в Еквадор, се казва в президентския указ, пише БТА.

Правителството на Еквадор обяви, че се е отказало от план за обмяна на оръжия със САЩ

Конституцията дава възможност на президента да обявява извънредно положение, което може да продължи максимум 90 последователни дни.

Извънредното положение бе обявено на 8 януари, след като стана ясно, че опасният престъпен бос Адолфо Масиас, който излежаваше 34-годишна присъда за организирана престъпност, трафик на наркотици и убийство, е избягал от затвора.

Бягството на Масиас от затвора бе последвано от отвличанията на над 200 полицаи и надзиратели в затвори и експлозии.

На 9 януари президентът Нобоа обяви, че Еквадор се намира в състояние на "въоръжен вътрешен конфликт" и нареди войници да бъдат разположени на улиците и в затворите за борба с десетките престъпни банди, които са свързани с мексиканските картели и албанската мафия, припомня АФП.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
316 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини