Двама кандидати за кмет на мексикански град бяха застреляни един след друг само за два часа

  • 27 февруари 2024 22:31

  • 1371
  • 6
Двама кандидати за кмет на мексикански град бяха застреляни един след друг само за два часа
© Getty images (архив)

Двама кандидати за кмет на мексиканския град Маравасио бяха застреляни един след друг в разстояние на само два часа. На този фон експерти предупреждават, че изборите на 2 юни може да бъдат съпроводени от безпрецедентно насилие, предаде АП, цитирана от БТА.

Местната прокуратура съобщи, че малко преди полунощ в колата си в Маравасио е бил убит Армандо Перес. Той беше кандидатът на консервативната Партия на националното действие (ПНД).


"Това показва нагледно крайно обезпокояващото равнище на насилието и липсата на сигурност, които царят в страната преди най-важните избори в мексиканската история", написа в социалните мрежи председателят на ПНД Марко Кортес.

Часове по-късно представители на управляващата партия Национално движение за обновление (МОРЕНА) потвърдиха, че и техният кандидат Мигел Анхел Савала е бил открит застрелян в колата си.

Щатският комитет на МОРЕНА определи убийството на Савала като "подло и срамно деяние". Председателят на регионалната структура на партията в щата Мичоакан Хуан Пабло Селис обяви намерение да се кандидатира, но номинирането му все още не е официално потвърдено от МОРЕНА.

Предизборната надпревара все още не е започнала. Официалното ѝ начало ще бъде дадено в петък.


Все по-разрастващият се контрол на наркокартелите върху цели райони на Мексико е определян като заплаха. На последните парламентарни избори през 2021 г. бяха убити около 35 кандидати.

Западният щат Мичоакан е особено засегнат от войните за територия между престъпни групировки. За надмощие там се борят картелът "Нова генерация Халиско" и местната банда "Виаграс".

Мексико залови предполагаемия шеф на охраната на наркокартела Синалоа

Според доклад на неправителствената организация "Сивик Дейта" (СД, Civic Data), публикуван през януари политическото насилие е достигнало рекордни равнища през 2023 г. И всичко сочи, че "2024 г. ще бъде още по-лоша в това отношение".

В Мексико в последно време все повече се утвърждава практиката да се организира единен ден на гласуване, в който да се произвеждат едновременно местни, щатски и федерални избори.

"Много е вероятно най-големите избори в историята да претърпят и най-големите посегателства от страна на организираната престъпност", посочи СД.

Мичоакан е на пето място по брой на нападенията срещу политици и представители на властите за миналата година; на първите две са Гереро на юг и Гуанахуато на север. Сакатекас и Веракрус допълват петорката.

По данни на СД през януари са били убити петима души, които са възнамерявали да се явят като кандидати в надпревари за изборни длъжности.

В огласен по-рано този месец доклад на "Интегралия Кънсълтантс" (Integralia Consultants) се отбелязва, че "организираната престъпност ще се намеси на местните избори през 2024 г., както никога досега", защото залогът са кметските постове, а същевременно все повече картели водят войни за територии помежду си и разширяват бизнес модела си отвъд познатите граници на наркотиците.

Картелите трупат голяма част от парите си чрез рекетиране на местния бизнес и дори на органите за местно самоуправление. Тъкмо затова кметските надпревари са по-важни за тях от националните избори и често са съпроводени от насилие.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
1371 6

Свързани новини

Коментари 6

Добави коментар

2024.02.28 | 06:26

6
При нас кога?
Емѝ...ЯМ си изпражненията от Яд- МЍРОСЛАВ БЛАЖЕВ-П

2024.02.28 | 04:34

5
Елеkmра, баба гицка, Хан Крум, Гочо Булгара,Наде,жда Дойчева,Много грозен циганин76,ШИБАМ ЧЕРВЕНИ СФФФИНЕ,Nazi SS, Ukraina 55,Просто човек , Литекс- София, рашка говняшка,п.у.т.к.и.н к.а.п.у.т ...това СЪМ АЗ ПОБЪРКАНИЯ ИБАН ШИЗОФРЕНИК от ЛОВЕШКИЯ ЗАТВОР...

2024.02.27 | 23:20

4
Пряка демокрация !!!

2024.02.27 | 23:20

3
А тук кога !!!! ????

2024.02.27 | 22:51

1
КОГА ЩЕ ГИ СТИГНЕМ МЕКСИКАНЦИТЕ..НА ГРОБ И ДПСС НЕ ПУСКАТ НИКАКВА АВАНТА

2024.02.27 | 23:19

2
Еми, така се прави !!!

Добави коментар

Водещи новини