Боливия опитва да ограничи валутната криза, обхванала страната

  • 20 февруари 2024 22:31

  • 960
  • 1
Боливия опитва да ограничи валутната криза, обхванала страната
© Gettyimages

Боливийското правителство представи днес пакет от мерки, чиято цел е да стимулират инвестициите и износа и така да помогнат за преодоляването на валутната криза, изразяваща се в недостиг на долари, обхванала страната и изпразнила магазините, съобщи БТА.

Кабинетът на президента Луис Арсе посочи, че планът, съгласуван и с бизнеса, цели намаляването на бюрокрацията при износа, увеличаване на инвестициите в производството на зърно, улесняване на вноса на дизелово гориво и разрешаване на движението на по-големи камиони по шосетата.

Валутните резерви на Боливия са се сринали от около 15 милиарда долара преди десетилетие до под 2 милиарда долара сега под натиска на спадащото производство и износ на природен газ, своеобразната основа на боливийската икономика през последните 20 години.

В Перу изгоря полицай, подпален от протестиращите

По-рано този месец агенция "Фич" (Fitch) намали кредитния рейтинг на страната до "джънк" (боклук), с аргумента че спадащите валутни резерви застрашават икономическата стабилност. Шофьорите на камиони пък блокираха столицата Ла Пас заради забавени заплати.

"Новите мерки имат за цел постепенно да намалят недостига на долари в частния сектор", заяви министърът на икономиката Марсело Монтенегро и допълни, че правителството възнамерява да генерира 5 милиарда долара от земеделския и минния сектори.

Последвайте канала на

Мая Йорданова
960 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.20 | 23:15

1
Шoкиpан съм, наскоро наyчих, че 90% от хоpата са заpазени с пapазити, поpади тях имаме повечето зaбoлявaния (включитeлно pак), алеpгии, хpонична умора и главоболие, тоpбички под oчите, акнe и пaпилoми, чести настинки и слаб имyнитет, тази инфeкция бавнo ни yбивa. Вземeте тecта и pазберете дали сте заpазени---> shout.to/testa

Добави коментар

Водещи новини