Бившият президент на Чили Себастиан Пинера загина при катастрофа с вертолет

  • 07 февруари 2024 06:08

  • 1230
  • 1
Бившият президент на Чили Себастиан Пинера загина при катастрофа с вертолет
© Gettyimages

Бившият президент на Чили Себастиан Пинера загина при катастрофа с вертолет снощи в южната част на страната, съобщиха правителството и канцеларията на Пинера, цитирани от Ройтерс.

Министърът на вътрешните работи Каролина Тоха Моралес потвърди смъртта на 74-годишния бивш президент, който заемаше поста от 2010 г. до 2014 г. и от 2018 г. до 2022 година.

Трима други пътници са оцелели при катастрофата на вертолета в град Лаго Ранко. Тялото на Пинера е било открито, добави Тоха.

Пинера, който бе и успешен бизнесмен, бе начело по време на бърз икономически растеж и рязко намаляване на безработицата в страната от 2010 г. до 2014 г., докато много от търговските партньори и съседи на Чили страдаха от рязко забавяне на растежа, посочва Ройтерс.

Вторият му мандат от 2018 г. до 2022 г. беше белязан от протести срещу неравенството, които доведоха до обвинения в нарушения на правата на човека и завършиха с обещание на правителството да изготви нова конституция.

Пинера също така бе начело на отговора на страната на пандемията от КОВИД-19, който включваше една от най-бързите ваксинацонни кампании в света.

Президентът на Чили Габриел Борич обяви тридневен траур и изказа съболезнования на семейството и приятелите на Пинера. Погребението на бившия президент бе насрочено за петък.

Канцеларията на Пинера изрази благодарност за "огромната обич, която получихме през тези горчиви часове", пише БТА.

Хеликоптер на руското президентство падна в Москва. Има ранени

Настоящи и бивши лидери от Южна Америка изразиха съболезнования за смъртта на бившия президент. "Изненадан съм и съм натъжен от смъртта на Себастиан Пинера, бившият президент на Чили. Работихме заедно за укрепване на отношенията между нашите страни и винаги сме имали добър диалог, когато бяхме президенти, а също и когато не бяхме. Много тъжно е, че той почина толкова внезапно. Изказвам съболезнования на неговото семейството и на приятелите му", заяви президентът на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва.

Съболезнования изказаха и бившият аржентински президент Маурисио Макри, бившият президент на Мексико Фелипе Калдерон, бившият колумбийски президент Иван Дуке.

Последвайте канала на

Росица Валентинова
1230 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2024.02.07 | 11:02

1
Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри сeкca ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя----> mub.me/bioex

Добави коментар

Водещи новини