Извънредно положение беше въведено в Чили заради големи горски пожари

  • 03 февруари 2024 08:32

  • 962
  • 2
Извънредно положение беше въведено в Чили заради големи горски пожари
© Pixabay

Извънредно положение бе обявено в Чили заради горски пожари, засегнали обичайно посещаваните от туристи райони на южноамериканската страна, предаде Франс прес. 

Властите смятат, че огнената стихия може да е отнела живота на около 10 души.

Пожарите засегнаха зоната на курорта Виня дел Мар в централната част на страната, на брега на Тихия океан, в региона Валпараисо. Застрашени са стотици сгради. Техните обитатели бяха евакуирани.

От вчера пожарникари се борят неуморно да овладеят десетки огнища на пожари в регионите Валпараисо и О'Хигинс, в централната част на страната, а също и в регионите Мауле, Араукания, Лос Лагос и Биобио, в южната част на страната.

Според предварителни информации около 10 души са загинали, заяви София Гонсалес Кортес, представител на властите на регион Валпараисо. 

Президентът на Чили Габриел Борич обяви разпореди да се използват всички необходими средства срещу пожарите. 

Горски пожари избухнаха край австралийския град Пърт заради необичайна гореща вълна

Само в района на Валпараисо огънят е погълнал над 7000 хектара гори. 

Кадри, заснети от шофьори на автомобили, пътували по прочутия "Път 68", показват планини, обхванати от пламъци покрай пътната артерия, по която обичайно пътуват хиляди туристи, за да стигнат до чилийските плажове.

В градовете Естрела и Навидад, на около 200 километра югозападно от столицата на Чили, пожарите унищожиха близо 30 къщи.

От сряда температурите в центъра на Чили и в столицата Сантяго се доближават до 40 градуса, което усложнява битката с пожарите.

Заради слабата видимост, причинена от огнената стихия, властите разпоредиха да се спре движението по "Път 68", свързващ Сантяго с Валпараисо и водещ и до винарския регион на Касабланка и до курорта Виня дел Мар.

Горещините в Чили са в резултат на климатичния феномен Ел Ниньо, който засяга сега южните части на Латинска Америка в разгара на летния период, предизвиквайки пожари, допълнително влошени от глобалното затопляне. Горещата вълна в идните дни ще връхлети и Аржентина, Парагвай, Бразилия. Тя вече е засегнала и Колумбия.

Последвайте канала на

Нора Виткова
962 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2024.02.03 | 19:01

2
Чували ли сте за аналог на виа_грата, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Аз лично го пробвах и сега го препоръчвам на всички, това подобри сeкca ни и спаси брака ни. Ето какво може да направи тя----> mub.me/bioex
Николай Ралчев Тутракан

2024.02.03 | 08:46

1
Полицаите от Тутракан са садисти, а полицайките са вампирки!!!!!!!!

Добави коментар

Водещи новини