Еквадор съкрати комендантския час поради относителния спад на насилието

  • 24 януари 2024 14:59

  • 674
  • 0
Еквадор съкрати комендантския час поради относителния спад на насилието
© Getty images (архив)

Еквадор, който воюва с наркотрафикантите и престъпните групировки, облекчи комендантския час, наложен преди 15 дни в рамките на извънредното положение, което драстично намали дневния брой на убийствата, предаде АФП, цитирана от БТА.


В 10 от 24-те провинции на страната комендантският час ще бъде намален с един час - от 00:00 ч. местно време (05:00 ч. по Гринуич) до 05:00 ч. местно (10:00 ч. по Гринуич), съгласно решение на президента Даниел Нобоа, обявено вчера. Тези високорискови райони включват столицата Кито и пристанището Гуаякил в югозападната част на страната, което е както център на насилие на бандите, така и център на доставките на кокаин за САЩ и Европа.

Благодарение на извънредното положение, обявено на 8 януари за срок от 60 дни и след разполагането на повече от 22 000 военни по улиците, се наблюдава "тенденция към намаляване на броя на смъртните случаи, причинени от насилие, като средно на ден се извършват по 10,8 (убийства)", заяви на съвместна пресконференция командирът на полицията Сезар Сапата. В периода между 1 и 8 януари тази цифра беше средно 27,6 на ден.

Някога оазис на мира, сега Еквадор е една от страните с най-много насилие в Латинска Америка. Между 2018 г. и 2023 г. убийствата там са се увеличили с близо 800%, достигайки от 6 до 46 на 100 000 жители.

От 7 януари насам страната е изправена пред безпрецедентна вълна на престъпно насилие, след като бе съобщено за бягството на лидера на опасна банда Адолфо Масиас, известен като "Фито". Президентът Нобоа обяви извънредно положение след бунтове в затворите, вземане на заложници и нападения срещу полицията.

Членовете на 22-те престъпни банди в страната вече са смятани за "терористи" и участници във военни действия, а страната е призната за намираща се в състояние на "въоръжен вътрешен конфликт".

Сапата уточни, че са били задържани "3219 терористи", а петима са били убити. Конфискувани са голям брой превозни средства, лодки, оръжие и взривни вещества, както и 22 тона наркотици.

Военни и полицаи излязоха по улиците на Еквадор

Последвайте канала на

Novini.bg
674 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини