Еквадор екстрадира бивш високопоставен беларуски следовател

  • 21 август 2012 13:01

  • 622
  • 0
Еквадор екстрадира бивш високопоставен беларуски следовател
©

Бившият беларуски следовател на финансови престъпления Александър Баранков може да загуби политическото си убежище в Еквадор и да бъде екстрадиран в родината си, предаде АП.


Преди по-малко от година еквадорски съдия отхвърли молба за екстрадиране на Баранков в Беларус, но след като тя бе преразгледана миналия месец, той бе арестуван и е пред опасност да бъде екстрадиран. По думите на Баранков в родината си той може да бъде убит заради корупция по високите нива на управление. Случаят с беларусина подчертава, че гостоприемството може да бъде ограничено от геополитиката, отбелязва АП. Прокурори в Беларус обвиняват 30-годишния Баранков в измами и изнудване. Той нарече обвиненията фалшиви и отмъщение за това, че разкрил престъпна група, занимаваща се с контрабанда на петрол, в която участвали високопоставени служители от правителството на Александър Лукашенко, в това число негови роднини.

Баранков пристига в Еквадор през август 2009 г., бягайки от правосъдието. Беларус се опитва оттогава да го върне. През 2010 г. той бе арестуван за 55 дни след изтичане на визата му, но властите му дадоха политическо убежище. През октомври 2011 г. съдия от Върховния съд отхвърли иска на Беларус да бъде екстрадиран, намирайки доказателствата за предполагаемите му престъпления за недостатъчни. На 7 юни обаче, след като молбата бе преразгледана, Баранков бе арестуван в дома му в северната част на Кито.

Съдбата на Баранков може да бъде решена още днес - по-малко от седмица, след като Еквадор даде политическо убежище на основателя на Wikilekas  Джулиан Асандж и се представи като гордо пристанище за преследвани по политически причини хора.

Последвайте канала на

БТА
622 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини