Новият еквадорски президент отмени декриминализацията на притежанието на наркотици

  • 27 ноември 2023 15:08

  • 488
  • 1
Новият еквадорски президент отмени декриминализацията на притежанието на наркотици
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

 Даниел Нобоа - новият президент на Еквадор - отмени действащото от 2013 г. правило, което разрешаваше притежанието на малки количества наркотици, като заяви, че по този начин иска да противодейства на "микротрафика" (нелегална продажба на малки количества), предаде АФП, цитирина от БТА.


Младият държавен глава, който бе избран в средата на октомври и встъпи в длъжност в четвъртък на 35-годишна възраст, е наредил вчера на вътрешното министерство да прекрати тази практика, според изявление за медиите.

Декриминализацията бе въведена от бившия президент социалист Рафаел Кореа (управлявал от 2007 до 2017 г.), за да помогне на полицията да се съсредоточи върху трафикантите на наркотици, а не само върху потребителите.

Нобоа, който се самоопределя като лявоцентрист, но подкрепян от десните сили, е наследник на бизнес империя за отглеждане  и продажба на банани. Той обеща отмяната по време на предизборната си кампания , твърдейки, че декриминализацията на притежанието "насърчава микротрафика в училищата и ражда цяло поколение зависими деца".

Разположен между Колумбия и Перу, два основни износителя на кокаин, Еквадор оставаше мирен в продължение на дълго време, но през последните години се наблюдава взрив на насилието между банди, свързани с колумбийските и мексиканските картели. От 2018 г. до 2022 г. броят на убийствата в страната се е увеличил четирикратно, достигайки рекордното ниво от 26 на 100 000 жители, с тенденция към нарастване.

Нобоа, най-младият президент в историята на страната, обеща в отговор да въведе извънредно положение, да отмени някои основни права като свободата на придвижване и да разположи армията по улиците.

Еквадор залови един тон кокаин в пратка за Германия

Последвайте канала на

Валери Зайцев
488 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2023.11.27 | 15:24

1
Уникално лекарство за мъже, което взриви интернет не само помага в леглото (3 пъти по-ефективно от виaгpа), но и лекува простатит, безплодие, еректилна дисфункция, плешивост и премахва излишните мазнини по корема. Повече подробности тук------>> gg.gg/blumag

Добави коментар

Водещи новини