САЩ: Русия финансира антиукраинска кампания за дезинформация в Латинска Америка

  • 10 ноември 2023 10:47

  • 778
  • 2
САЩ: Русия финансира антиукраинска кампания за дезинформация в Латинска Америка
© Getty images (архив)
Слушай новината Слушай новината

САЩ обвиниха вчера Русия, че финансира кампания за дезинформация в Латинска Америка, като захранва медии с пропаганда и фалшиви новини, целящи отслабване на подкрепата за Украйна и засилване на антиамериканските настроения, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Всичко по темата:
Руската инвазия в Украйна 13961

„Крайната цел на Кремъл изглежда е да „изпере“ през местни медии своята пропаганда и дезинформация по начин, който се възприема лесно от латиноамериканската публика“, се посочва в изявление на Държавния департамент.

Руското посолство във Вашингтон не е отговорило на запитването за коментар.

Изявлението е последният залп на Вашингтон в опитите му да се противопостави на дезинформацията, използвана според САЩ от Русия за подпомагане на външнополитическите цели на Кремъл, отбеляза Ройтерс.

На 20 октомври САЩ публикуваха разсекретени разузнавателни анализи, изпратени до повече от 100 правителства, според които Москва използва шпиони, социални медии и руски държавни медии, за да подкопават общественото доверие в почтеността на демократичните избори.

Във вчерашното изявление се казва, че Русия използва медийни контакти в Аржентина, Боливия, Чили, Колумбия, Куба, Мексико, Венецуела, Бразилия, Еквадор, Панама, Парагвай, Перу и Уругвай за разпространение дезинформация за отслабване на подкрепата за борбата на Украйна срещу инвазията на Русия и подхранване на антиамерикански и антинатовски възгледи.

„Кампанията за манипулиране на информация“ е координирана от три руски организации: Агенцията за социални проекти, Института за развитие на интернет и „Структура“, се заявиха властите в САЩ. Те уточниха, че тези организации привличат местни медии и инфлуенсъри в Латинска Америка.

През юли Европейският съюз наложи санкции на Агенция за социални проекти и „Структура“ по обвинение в разпространяване на пропаганда в подкрепа на руската война срещу Украйна.

Екипи в Русия създават съдържание, което се изпраща на „обработени“ журналисти в Латинска Америка“ за преглед, редактиране и в крайна сметка публикация в средствата за масово осведомяване“, съобщи Държавният департамент на САЩ.

Външнополитическото ведомство на САЩ посочи испаноезичните онлайн новинарски медии Pressenza, създадена в Милано през 2009 г. и регистрирана в Еквадор от 2014 г., и базираната в Чили El Ciudadano, като основни ретранслатори на дезинформационни материали.

В Русия: Ще конфискуваме активи на ЕС, ако Брюксел открадне наши замразени средства

 

Последвайте канала на

Novini.bg
778 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар

2023.11.10 | 12:00

2
Мнозина страдат от диабет и дори не знаят, че са болни, но сега е напълно възможно да се предотврати диабет или да се излекува. Има уникално лекарство, което подхожда на всички и действа бързо, прочетете го сами------> min.lc/diabexin
Зеленский

2023.11.10 | 11:22

1
САЩ финансира антируска пропаганда по цял свят !!!

Добави коментар

Водещи новини