Новоизбраният президент на Гватемала призовава обществеността да го подкрепи

  • 02 септември 2023 13:53

  • 782
  • 0
Новоизбраният президент на Гватемала призовава обществеността да го подкрепи
© Getty (архив)

Новоизбраният президент на Гватемала Бернардо Аревало призова вчера хората да се "обединят" зад неговото правителство, след като отнемането на регистрацията на партията му от избирателните органи пося съмнения по отношение на прехода след изборите, предаде Ройтерс.

„Призовавам да се обединим, за да победим превратаджиите, които възнамеряват да ни държат затънали в корупция, безнаказаност и бедност“, каза на пресконференция Аревало, 64-годишен бивш дипломат и син на бивш президент.

Аревало категорично спечели балотажа на президентските избори на 20 август. Преди това прокурори заплашиха да забранят партията му, предизвиквайки международно недоволство.

Малко преди служители на избирателния съд да обявяват Аревало за победител на пресконференция миналата седмица, неговата политическа сила беше уведомена, че регистрацията й е отнета заради нередности.

Антикорупционният кандидат Бернардо Аревало спечели президентските избори в Гватемала

Аревало каза, че ще обжалва "незаконното" отнемане на регистрацията, а Организацията на американските държави обяви, че това е неоправдано действие.

Дипломати от САЩ, Чили и Мексико също се изказаха в полза на Аревало.

Във вчерашната си реч Аревало призова обществеността, политици, предприемачи, работници, църквата и лидерите на коренното население да „обединят сили в защита на демокрацията и неограниченото зачитане на народната воля“.

За днес е предвиден протест срещу корупцията в столицата Гватемала Сити.

Администрацията на президента Алехандро Джаматеи насрочи за понеделник първа среща с Аревало по процеса на преход.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
782 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини