Партията на новоизбрания президент на Гватемала поиска да се отмени отнемането на регистрацията ѝ

  • 30 август 2023 16:07

  • 709
  • 1
Партията на новоизбрания президент на Гватемала поиска да се отмени отнемането на регистрацията ѝ
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Движение "Зърно", партията на спечелилия президентските избори в Гватемала Бернардо Аревало, призова върховния избирателен съд на страната да отмени решението си за временно отнемане на регистрацията ѝ, което беше подложено на критики от ЕС и САЩ, предаде Франс прес.

Адвокатът на Движение "Зърно" Хуан Херардо Гереро заяви пред медиите, че е подал "молба за отмяна" на решението.

Отнемането на регистрацията на партията, извършено по искане на съдия, беше определено като "абсолютно незаконно" и "политическо преследване" от Аревало, който спечели изборите с кампания срещу корупцията - проблем, който тормози страната от години, отбеляза АФП.

След първия кръг на изборите съдия Фреди Орелана вече нареди на върховния избирателен съд да изпълни искането на прокурора Рафаел Куручиче, като спре дейността на Движение "Зърно" и разследва предполагаемите нередности, свързани с регистрацията на членовете на партията при нейното създаване през 2017 г. Но Конституционният съд на Гватемала гарантира провеждането на втория тур, който социалдемократът Аревало спечели с голяма разлика с почти 60 % от гласовете, изпреварвайки съперничката си Сандра Торес, която осъди предполагаемата "измама", извършена според нея на изборите и не призна поражението си.

Антикорупционният кандидат Бернардо Аревало спечели президентските избори в Гватемала

Ръководителят на европейската дипломация Жозеп Борел заяви вчера, че ЕС е "дълбоко обезпокоен от постоянните опити да се подкопаят резултатите от изборите чрез произволни правни и процедурни действия".

САЩ смятат както Орелана, така и Куручиче за "корумпирани", отбеляза АФП.

Държавният секретар Антъни Блинкън поздрави Аревало за победата и изрази безпокойство "от продължаващите действия на тези, които се опитват да подкопаят демокрацията в Гватемала", отбеляза Ройтерс.

 

Последвайте канала на

Novini.bg
709 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Вашето име

2023.08.30 | 17:00

1
Това на снимката е старото знаме на Хондурас

Добави коментар

Водещи новини