Аржентинците гласуват на национални първични избори за президент

  • 13 август 2023 09:39

  • 295
  • 0
Аржентинците гласуват на национални първични избори за президент
© Pixabay
Слушай новината Слушай новината

Аржентинците, изтощени от инфлацията и разочаровани от политиката, гласуват днес на първични избори, за да номинират кандидатите за президентските избори през октомври. Това ще бъде вот с несигурен изход за определяне на наследника на лявоцентристкия държавен глава Алберто Фернандес, предаде БТА, цитирайки Франс прес.

Над 35 милиона гласоподаватели са призовани да изберат предварително както партиите, които ще участват в надпреварата за президентските избори на 22 октомври – това изисква получаване на 1,5% от гласовете на национално ниво – така и техните кандидати. 

Но кой би искал да ръководи Аржентина, третата по големина икономика в Латинска Америка с впечатляващ земеделски и суровинен потенциал, която обаче от 12 години е в капана на двуцифрена инфлация (115% годишно), огромен дълг към МВФ и 40-процентна бедност.

В надпреварата участват 22 кандидатури за "президент+вицепрезидент". Само половин дузина от тях ще останат в състезанието тази вечер, с поглед към 22 октомври, включително два блока, които са с преобладаваща подкрепа и затова от техните среди се очаква да бъде излъчен следващият президент. Досегашният държавен глава Алберто Фернандес, който е крайно непопулярен, не се кандидатира отново.

От лагера на правителството (център-ляво) се кандидатира 51-годишният министър на икономиката Серхио Маса, който успя да обедини перонисткия лагер и да се съобразява с МВФ. Но обстоятелството, че от една година управлява икономика, нуждаеща се от интензивно лечение, играе против него.

В дясната опозиция истински, оспорвани първични избори противопоставят 57-годишния кмет на Буенос Айрес от 2015 г. Орасио Ларета, който се представя като умерен и умел в консултациите, срещу бивш министър на сигурността – 67-годишната Патрисия Булрич, която обещава "шокови" методи, както в икономическата област, така и в сферата на сигурността.

Голямата неизвестна е кой ще бъде избран измежду Ларета и Булрич. Резултатът ще дефинира новия изборен пейзаж, смята независимият политолог Карлос Фара.

Основният смисъл на ПАСО (PASO) (открити, едновременни и задължителни първични избори) е да очертае тенденция, която да бъде барометър за състоянието на силите, понякога предвещавайки резултата от президентските избори, отбелязва АФП.

През 2019 г. резултатът от първичните избори на Алберто Фернандес – единственият предварителен кандидат от лагера на перонистите – предизвести победата му на президентските избори над Маурисио Макри. 

Заедно с кандидатите за президент аржентинците гласуват днес предварително и за кандидати за Камарата на депутатите и Сената, чийто състав ще бъдат частично подновен на същинските избори на 22 октомври.

Стана ясно кой ще замени убития кандидат за президент на Еквадор

Последвайте канала на

Десислава Станева
295 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини