Десните партии печелят мнозинство на изборите за Конституционен съвет на Чили

  • 09 май 2023 15:33

  • 610
  • 0
Десните партии печелят мнозинство на изборите за Конституционен съвет на Чили
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Чилийските десни партии спечелиха мнозинството от гласовете за избор на членове на Конституционния съвет, които ще изготвят нов основен закон на латиноамериканската страна, съобщи Ройтерс.

След преброяването на 95,13 % от бюлетините Републиканската партия на Чили, водена от бившия консервативен кандидат за президент Хосе Антонио Каст (на снимката), получи близо 35 % от гласовете.

Друга коалиция от традиционни десни партии получи малко над 20 % от гласовете, а лявата коалиция на президента Габриел Борич - около 29 %. Центристките партии спечелиха останалите гласове.

"Днес е първият ден на едно по-добро бъдеще, едно ново начало за Чили", заяви в реч в Сантяго Каст, който загуби от Борич през 2021 г. "Чили победи едно провалено правителство", добави Каст.

Окончателните резултати ще определят точния състав на 50-местния Конституционен съвет, който ще отговаря за изготвянето на нова Конституция на страната. Разпоредбите в нея ще се одобряват с мнозинство от три пети.

Това е последната стъпка в дългогодишните усилия за преразглеждане на текста от ерата на диктатурата в страната (1973 – 1990 г.), след като близо 80% от чилийците гласуваха за изготвяне на нова конституция през 2020 г. след бурни протести срещу неравенството.

Избраните вчера членове на Конституционния съвет ще започнат да изготвят новата конституция през юни въз основа на проект, съставен от 24-ма конституционни експерти, назначени от Конгреса през март. След това избирателите ще одобрят или отхвърлят новото предложение през декември.

Първият преработен текст беше изготвен от до голяма степен независими и леви избиратели и беше фокусиран върху социалните придобивки, екологичните права, равенството между половете и правата на коренното население.

Предложената Конституция беше смятана за една от най-прогресивните в света, но много избиратели я сметнаха за твърде поляризираща и процесът беше спъван от противоречия.

Борич, който встъпи в длъжност през март миналата година, дойде на власт, възползвайки се от вълната от оптимизъм, свързан с реформите, но оттогава рейтингът му рязко спадна, тъй като изпитващата затруднения икономика и нарастващата престъпност се превърнаха в основни проблеми за избирателите. Той претърпя и политическо поражение, след като подкрепи първия вариант на Конституцията, който беше отхвърлен от близо 62 % от избирателите.

Оттогава президентът се дистанцира от процеса, но обеща да го подкрепи. "Правителството няма да се намесва в процеса и ще уважава автономията на органа", заяви Борич пред медиите вчера сутринта.

След победната реч на Каст, Борич говори от президентския дворец "Ла Монеда" в Сантяго, като призова за единство и призова опозицията да се поучи от предишния неуспешен опит. "Искам да поканя Републиканската партия, която спечели безспорно мнозинство, да не прави същите грешки, които направихме ние", каза Борич, призовавайки десните сили да поставят Чили на първо място.

Чилийският президент призова за единство в първата си реч за състоянието на съюза

Последвайте канала на

610 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини