Аржентина масово отказва удължаване на престоя за руснаци

  • 31 март 2023 11:07

  • 346
  • 0
Аржентина масово отказва удължаване на престоя за руснаци
©
Слушай новината Слушай новината

Миграционната служба на Аржентина започна масово да отказва на руснаците да удължат туристическия си престой. Това съобщи в четвъртък ръководителят на консулския отдел на руското посолство в републиката Георгий Полин.

"Наясно сме със ситуацията с нарастващата практика аржентинското миграционно управление да издава отрицателни решения за удължаване на така наречения туристически престой за новопристигнали руски граждани, като отказва да им издаде разрешения за пребиваване (и дори анулира издадени по-рано), т.к. както и издаване на заповед за напускане на страната в най-кратък срок под заплахата от започване на процедурата по депортиране. Засега става дума за няколко десетки случая", се казва в коментара, получен от ТАСС.

Според консула миграционната служба оправдава отказите с разпоредбата на руско-аржентинското споразумение за безвизово пътуване, "според което притежателите на обикновени руски паспорти могат да влизат, излизат, преминават транзит и остават в Аржентина без визи за не повече от 90 дни през всеки период от 180 дни". Въпреки това през 2022 г. агенцията удовлетвори повечето заявки на руснаци за удължаване на туристическия престой в страната.

"Ще изхождаме от факта, че недискриминационното прилагане на такива разпоредби на аржентинското законодателство предполага, че на гражданите на други страни, които имат безвизов режим с Аржентина, ще бъде отказано разрешение за пребиваване, ако съответните двустранни или многостранни споразумения съдържат подобни разпоредби. През последните месеци бяха изслушвани почти изключително руски граждани", каза Полин.

Припомняме, че през февруари в Аржентина избухна скандал относно предоставянето на разрешения за пребиваване на руснаци, след като миграционната служба на страната отказа достъп на шест бременни руски жени. Със заповед на съда им беше разрешено да напуснат летището по хуманитарни причини. Ръководителят на миграцията на Аржентина Флоренсия Кариняно каза, че граничните служители смятат, че момичетата, които са били в напреднала бременност, не са дошли в страната с цел туризъм, както беше посочено.

Повече от 300 000 руснаци са пристигнали в Сърбия от началото на войната

Тя каза още, че ръководеното от нея ведомство е започнало проверки във връзка с рязко увеличения поток на руснаци в страната. Според Кариняно повече от 10 000 бременни руски жени са пристигнали в Аржентина през последната година, от които 7000 вече са напуснали страната. Аржентинското правосъдие също започна проверки на консултанти, предлагащи съдействие за получаване на аржентинско гражданство и пребиваване.

"Родилният туризъм" от Русия до Аржентина съществува от 2010 г., когато започна да действа двустранно безвизово споразумение. След раждането на дете родителите могат да кандидатстват за гражданство на страната по ускорена процедура, което им дава право на безвизово влизане в около 170 държави.

Последвайте канала на

Калина Христова
346 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини