По-висока от очакваното избирателна активност на изборите за Национално събрание в Куба

  • 27 март 2023 08:48

  • 363
  • 0
По-висока от очакваното избирателна активност на изборите за Национално събрание в Куба
© Bulphoto/ архив
Слушай новината Слушай новината

Седемдесет процента от кубинците бяха гласували до късния следобед в неделя на изборите за Национално събрание, които се провеждат в условия на дълбока икономическа и миграционна криза, предадоха Асошиейтед прес и Ройтерс, съобщава БТА.

При 470 кандидати, които се борят за 470 места в законодателния орган, и липса на кандидати на опозицията, резултатът от изборите е предрешен, посочва АП. Критици отбелязват, че избирателите не могат да направят нищо повече от това да подкрепят списък с кандидати, специално подбрани от служители на Комунистическата партия, отбелязва агенцията. 

Наблюдателите следят дали тенденцията за намаляване на избирателната активност през последните години ще се запази на фона на усилията на кубинското правителство да се бори с влошените икономически условия. Участието във вота се възприема до голяма степен като показател за измерване на подкрепата за кубинското комунистическо ръководство, допълва Ройтерс.

Длъжностни лица съобщиха, че до 17:00 ч. местно време, или два часа преди затварянето на избирателните секции, са гласували 70 процента от гласоподавателите, информира Ройтерс.

Националната избирателна комисия съобщи, че на общинските избори през ноември миналата година около 31 процента от имащите право на глас са се въздържали да гласуват, което означава 69 процента участие, което все още е високо по международните стандарти, но е значителен спад за Куба, където гласуването не е задължително, но традиционно се смята за национален дълг. През 2018 г. процентът на въздържалите се от гласуване на националните избори е бил 14 на сто, а през 2013 г. - само 6 процента, припомня АП. 

Данните от днес надхвърлят избирателната активност на гласуванията през 2022 г. – на общинските избори и на референдума за кубинския семеен кодекс, с който през септември бяха легализирани гей браковете, посочва Ройтерс.

Резултати от вота се очакват в понеделник или вторник (местно време). Очаква се кубинското правителство да изтъкне като голям успех по-високата от очакваното избирателна активност.

Правителството на Куба твърди, че политическата система в страната е приобщаваща и изгражда единство, като същевременно предотвратява разединението по партийна линия или лошите последици от донори на големи парични средства.

Президентът Мигел Диас-Канел гласува в провинция Вила Клара, където е роден. Той призна икономическите трудности, прекъсванията на електрозахранването и недостига на гориво, но изрази увереност, че кубинците ще излязат да гласуват, въпреки прогнозите за ниска избирателна активност. Той призова кубинците да защитят своята родина от външна намеса. "Това е вот в защита на Революцията, в защита на социализма", каза Диас-Канел.

Браян Никълс от Държавния департамент на САЩ заяви в навечерието на вота, че кубинските избори не предлагат "реален избор". "Когато единственият избор е Комунистическата партия и близки до нея комисии избират кандидати да се състезават без опоненти, няма демокрация, а само автокрация и нищета", написа Никълс в Туитър. 

Изборите се проведоха в момент, когато стотици хиляди хора мигрират, включително 300 000 в Съединените щати през последните месеци. Мигрантите все още са включени в избирателните списъци, но не могат да гласуват, тъй като се намират извън страната. 

Изборите за Национално събрание се провеждат на всеки пет години и са технически непартийни. Те обаче попадат под непрекия контрол на управляващата Комунистическа партия, отбелязва АП.

Половината от 470-те кандидати идват от общинските събрания, избрани след местните избори през ноември миналата година. Другата половина са номинирани от групи, представляващи широки слоеве от обществото – групи на жените и работнически синдикати. Всички те се проверяват от избирателни комисии, свързани с партията. 

Националното събрание е привидно най-висшата управленска власт в страната. То одобрява закони и гласува за президент и изпълнителна власт измежду своите членове.

На практика обаче камарата обикновено одобрява инициативи и ръководството, предпочитани от Комунистическата партия, която е единствената политическа партия, разрешена в островната държава, посочва АП.

Очаква се новото Народно събрание да се събере на 19 април, когато ще гласува за ръководството на изпълнителната власт, като се очаква настоящият президент Мигел Диас-Канел да бъде преизбран.

Сред кандидатите са важни кубински лидери като Диас-Канел, бившият лидер на Комунистическата партия Раул Кастро и министърът на икономиката Алехандро Гил. Сред кандидатите са също музикантът Едуардо Соса, представителката на ЛГБТ общността Мариела Кастро и Елиан Гонсалес, който като дете през 2000 г. стана известен с това, че се превърна в център на дипломатическа битка за попечителство между Куба и САЩ.

Десислава Станева
363 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини