Салвадор отново удължи извънредното положение

  • 16 март 2023 10:23

  • 313
  • 0
Салвадор отново удължи извънредното положение
© Getty Images (архив)

Законодателното събрание на Салвадор удължи вчера с един месец извънредното положение в страната, за да може президентът Наиб Букеле да продължи "войната" си срещу престъпните банди, в рамките на която вече са арестувани близо 66 000 души, предаде Франс прес.

Това продължение, одобрено с гласовете на 67 от общо 84 депутати, е дванайсетото, откакто влезе в сила извънредният режим, обявен през март миналата година. 

Взето по инициатива на президента и утвърдено от правителството, решението важи за цялата територия на страната, изтъкна председателят на парламента Ернесто Кастро.

20 убийства в рамките на ден: Салвадор мобилизира армията си

Войната срещу бандите, водена от правителството, даде възможност на населението в Салвадор да изпита чувство на сигурност, както показват социологическите проучвания, се отбелязва в законодателния акт.

По официални данни по време на тази "война" са извършени досега 65 795 ареста и са конфискувани 2513 огнестрелни оръжия.

Извънредното положение, критикувано от правозащитници, дава на властите право да извършват арести без заповед за арест. То бе въведено след вълна от 87 убийства, приписвани на "марас" – банди, които сеят терор в Салвадор и в други страни от региона, отбелязва БТА.

Владимир Василев
313 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини