Птичи грип убива пеликани във Венецуела

  • 09 декември 2022 12:07

  • 263
  • 0
Птичи грип убива пеликани във Венецуела
© Getty (архив)
Слушай новината Слушай новината

Избухване на птичи грип сред пеликаните кара властите във Венецуела да предприемат спешни усилия за защита на производителите на домашни птици, съобщи АП, цитирана от БТА.

Множество пеликани са били открити мъртви през уикенда по крайбрежието на Венецуела, когато видът е пристигнал на фона на годишната си зимна миграция. Други огнища сред пеликани предизвикаха предупреждения за птичи грип в Перу и Еквадор. През последните месеци птичият грип поразява мигриращите птици в Северна Америка и в много други страни.

Перу и Еквадор обявиха извънредно положение за здравето на животните заради птичи грип

Телата на пеликаните са се появили на плажове и брегове, мангрови гори и по дърветата в северозападния щат Анзоатеги. Тестовете показват положителни случаи на птичи грип.

Като превантивна мярка правителството наложи 90-дневна карантина на пет щата: Ансоатеги, Сукре, Нуева Еспарта, Миранда и ла Гуайра. Министърът на земеделието Уилмър Кастро Сотелдо предложи в изявление, че Националният институт по здраве в земеделието ще работи за избягване на разпространението на болестта сред птици от други видове, особено тези, които се консумират от хора.

Правилата забраняват преместването на живи птици и оплодени яйца от карантинираните щати, а цели стада, които може да са имали контакт със заразени птици, трябва да бъдат умъртвени, се казва в изявлението.

Липсата на живи птици вече е очевидна на пазарите в Каракас. Пилето е една от основните съставки на традиционно венецуелско ястие, известно като "халака" - царевично брашно с месо, зеленчуци и плодове.

"Намерих за странно, че по това време на годината не видях нито една жива кокошка на пазара. Надявам се, че пиле или яйца няма да бъдат трудни за намиране за Коледа", коментира Габриела Медина.

Последвайте канала на

Валери Зайцев
263 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини