Чили разследва заразени с хепатит А малини

  • 07 декември 2022 12:10

  • 340
  • 1
Чили разследва заразени с хепатит А малини
© Novini.bg/ Canva

Правителството на Чили започна вчера разследване, след като малини, изнесени от чилийска компания в САЩ, бяха изтеглени от пазара, тъй като се оказали заразени с хепатит А, предаде Ройтерс.

Тестовете на Американската агенция по храните и лекарствата (FDA) са установили наличие на хепатит А в замразени малини на марката "Джеймс фарм" (James Farm) от южноамериканската страна, основен износител на малини, боровинки, грозде и череши.

Африканска чума по свинете плъзна в Италия

"Службата по земеделие и животновъдство (SAG) научи за тези факти и нареди одит на компанията", каза директорът на SAG Андреа Коладо пред Ройтерс, добавяйки, че разследването може да доведе до санкции.

FDA е наредила "Експортадора копрамар" (Exportadora Copramar) да изтегли 1260 кутии с малини, които са били опаковани с марка "Джеймс фарм" и са продавани ексклузивно в ресторанти "Депо/Джетро" (Depot/Jetro) в Ню Йорк, Ню Джърси, Кънектикът, Масачузетс, Роуд Айлънд, Пенсилвания, Мериленд, Вирджиния и Делауеър.

Според FDA няма съобщения за заболявания или нежелани реакции, свързани с плодовете. Чилийският министър на земеделието Естебан Валенсуела призова за спокойствие, докато се разследва случаят. По думите му казусът няма да спре износа на малини, но ако бъдат открити проблеми с доставките на "Копрамар", компанията ще трябва да си понесе отговорността.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
340 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
PaulaFox

2022.12.07 | 17:34

1
❤️Здравейте) Казвам се Паула, на 24 години съм) Бъдещ секс модел 18+) Обичам голите снимки) Моля, оценете снимките ми на ➤ Ja.cat/id398062

Добави коментар

Водещи новини