СЗО разкритикува атаките срещу примати в Бразилия заради майунската шарка

  • 09 август 2022 21:51

  • 1333
  • 1
СЗО разкритикува атаките срещу примати в Бразилия заради майунската шарка
© pixabay
Слушай новината Слушай новината

Световната здравна организация увери, че епидемията от маймунска шарка, разпространяваща се по света, не е свързана с приматите в Бразилия. Организацията изрази съжаление, че тези животни са станали обект на атаки в латиноамериканската страна, предаде Франс прес.

"Хората трябва да знаят, че предаването на маймунската шарка, което наблюдаваме сега, става между хората", заяви говорителката на СЗО Маргарет Харис.

Тя без запитана относно информации за атаки срещу маймуни в Бразилия. Бразилският информационен сайт Г1 съобщи, че само за седмица десетина маймуни са били отровени, а някои ранени при нападения в природния резерват в Рио до Прето в щата Сао Пауло. Други примати са били замеряни с камъни, преследвани или тровени в различни бразилски градове, според Г1, който се позовава на асоциацията за борба с незаконния трафик на животни "Ренктас".

В Бразилия има над 1700 случая на маймунска шарка и един починал в резултат на заболяването. В света случаите на зараза са над 28 100, а смъртните случаи са 12.

СЗО съветва мъжете, изложени на риск от заразяване с маймунска шарка, да намалят броя на сексуалните си партньори

Вирусът може да се предаде от животно на човек, но епидемията сега се дължи на предаване между хората при тесни контакти, поясни говорителката на СЗО днес на пресконференция в Женева. Тя подчерта, че най-добрият начин да се спре разпространението на заразата е като се разпознават симптомите, като се търси лекарска помощ и се взимат мерки за избягване на предаването на вируса, допълва БТА. 

Последвайте канала на

Весела Найденова
1333 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.09 | 23:50

1
бразилците гледат от Русия че избива техните съседни маймуни

Добави коментар

Водещи новини