Кубинското правителство ще купува долари по курса на черния пазар

  • 04 август 2022 13:31

  • 438
  • 2
Кубинското правителство ще купува долари по курса на черния пазар
© Novini.bg/ Canva

Кубинската централна банка съобщи, че банките и обменните бюра започват от днес да купуват долари при курс от 120 кубински песо за долар, за колкото се обменят и на черния пазар, предаде Франс прес. 

В телевизионно послание президентката на централната банка Марта Сабина Уилсон Гонсалес посочи, че този курс ще има повече перспективи.

Щатската валута силно поскъпна на черния пазар, след като през януари 2021 г. Куба направи икономическа реформа, с която курсът на долара беше фиксиран на 24 песо. През юни продажбата на долари на населението беше преустановена заради липса на ликвидности.

На неофициалния пазар доларът достигна 124 песо. Вчера щатската валута се разменяше за 115 песо, според независимата медия "Ел Токе" (El Toque), смятана за незаконна в Куба.

На първо време единствено финансовите институции ще могат да купуват долари.

"Обменният курс от 120 кубински песо за един долар не е балансиран валутен курс, той служи само за купуване. Когато започнем да купуваме и да продаваме, ще бъде въведен балансиран валутен курс", заяви министърът на икономиката Алехандро Хил. Той уточни, че официалният курс от 24 песо ще остане в сила за вътрешните икономически трансакции.

"Тази мярка не се отразява на функционирането на деловия сектор, обменният курс от 24 песо остава в сила за смесените дружества, държавните предприятия и за другите финансови операции", уточни министърът.

Последвайте канала на

Радина Лазарова
438 2

Коментари 2

Добави коментар
Митьо

2022.08.05 | 16:18

2
Тъпите комунисти могат да си измислят цена на долара, но действителността винаги ще мачка тяхната икономическа немощ.На кубинците отдавна им е писнало да живеят в глад,недоимък и мизерия. За това се качват на гумени лодки към лошите САЩ готови да се удавят по пътя.

2022.08.05 | 10:16

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини