Мексико получи 428 артефакти, конфискувани от американските власти

  • 04 август 2022 10:16

  • 344
  • 1
Мексико получи 428 артефакти, конфискувани от американските власти
© Getty images (архив)

Мексико получи 428 археологически предмета, иззети от американските власти, предаде АФП, цитирана от БТА.

Артефактите, "датиращи от късния следкласически период (900 г. -1600 г.) и свързани с човешки групи от пустинни култури, населявали териториите, където днес са  северните щати на Мексико и южните части на САЩ", се казва в изявление на  Министерството на културата на латиноамериканската държава.

Предметите са иззети от американските митнически служби и предадени на Консулството на Мексико в Портланд, щата Орегон. От съобщението на Министерството на културата обаче не стават ясни обстоятелствата, при които са били конфискувани артефактите.

Министерството на външните работи ги е предало на Националния институт по антропология и история на Мексико. Сред предметите има изработени от миди и кости, както и два ножа със запазени оригинални дръжки.

"Тези обекти са представителни за полуномадски общности на ловци-събирачи", обясни Алехандро Баутиста, археолог и заместник-директор на Националния институт по антропология и история.
       
Миналата седмица Мексико си върна 2522 предиспански предмета от семейство в испанския град Барселона.

Лявото мексиканско правителство превърна възстановяването на националното наследство, разпръснато в чужбина, в основен приоритет на политиката си в сферата на културата.

Великобритания ни върна голямо количество археологически артефакти

Кабинетът на президента Андрес Мануел Лопес Обрадор си върна 8970 предиспански обекта от встъпването си в длъжност през декември 2018 г.

 

Последвайте канала на

Валери Зайцев
344 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.08.04 | 11:00

1
МРЕТЕ КРАВАРСКИ КУУУУУРВИИИИИ

Добави коментар

Водещи новини