Белезите от мъченията в затвора са част от мен, казва Дилма Русеф

  • 19 юни 2012 11:35

  • 1289
  • 1
Белезите от мъченията в затвора са част от мен, казва Дилма Русеф
©

Президентът на Бразилия Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на все още има трудности когато дъвче, заради извадена челюст по време на мъчения, на които била подложена през трите години затвор по време на военната диктатура в Бразилия (1964-1985), съобщава bTV.

В нередактирана версия на автобиографията на Русеф, част от която е е публикувана от бразилската преса днес, 64-годишната първа жена президент в Южна Америка разказва как била арестувана през 1970 г. и задържана три години в затвора по обвинение в съучастие с въоръжената съпротива срещу режима в страната.

„Разпитите обикновено започваха с електошокове с нарастваща сила, след което ми правеха „пау де арара” (провисване на задържания от ръцете и краката от лост), което малко издържат за дълго време”, разказва бразилският президент.

Русеф е дала показания през май пред местна Комисия по човешките права, която разглежда случаите на мъчения по време на военния режим.

През 1970 г. Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на, тогава на 22 години, е арестувана и лежи последователно в затворите в Рио де Жанейро, Сао Пауло и Бело Оризонте, където и първоначално се присъединява към бунтовниците на 16-годишна възраст.

Именно в Бело Оризонте тя била подложена на най-жестоки мъчения от страна на военните, които я обвинявали, че е помогнала на местен бунтовнически лидер да избяга от затвора, което тя отрича и до днес.

Мъчителите на Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на често я пребивали и я заплашвали да я обезобразят.

„Челюстта ми беше извадена. Все още ми създава проблеми и до днес”, заявява още Дилма РусефДилма Русеф Дилма Вана Русеф е бразилски икономист, политик, 36-ят поред президент и първата жена-президент на, като допълва, че „белезите от мъченията са част от” нея.

По официални данни близо 400 бразилци са убити или се смятат за изчезнали по време на военната диктатура.

Последвайте канала на

1289 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
111

2012.08.16 | 21:34

1
и нашият бойко е така.Борил се е срещу режима на Тодор Живков,които е убил дядо му.За това му се е наложило дори да му трие ушите

Добави коментар

Водещи новини