Бразилският президент уволни шефа на държавната петролна компания "Петробраз"

  • 29 март 2022 13:27

  • 1461
  • 1
Бразилският президент уволни шефа на държавната петролна компания "Петробраз"
© pixabay

Бразилският президент Жаир Болсонаро уволни главния изпълнителен директор на държавната петролна група "Петробраз" Жоаким Силва е Луна, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало в момент, когато предприятието е обект на критики, защото повиши значително цените на горивата.

Новината, съобщена първоначално от бразилски медии, бе потвърдена от министерството на мините и енергетиката, което предложи начело на "Петробраз" да застане Адриано Пиреш, експерт по газа и петрола.

Бразилия е против изключването на Русия от Г-20

Тази номинация се очаква да бъде одобрена от управителния съвет на "Петробраз" на 13 април, уточни министерството на мините и енергетиката.

Силва е Луна, генерал в оставка и бивш министър на отбраната, бе назначен през февруари 2021 г. Предшественикът му също бе уволнен от Болсонаро, отново след поскъпване на горивата, отбелязва АФП.

Бразилският президент Жаир Болсонаро е приет в болница

В началото на този месец "Петробраз" обяви увеличение на цената на бензина от своите рафинерии с 18,8 на сто, а на дизеловото гориво - с 24,9 процента, заради смущенията на пазара на горивата във връзка с войната в Украйна и санкциите срещу Русия. Болсонаро разкритикува тази мярка, тъй като се опитва да обуздае инфлацията седем месеца преди президентските избори, на които се надява да спечели втори мандат, въпреки че последните анкети дават много повече шансове на експрезидента от левицата Лула да Силва, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
1461 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2022.03.31 | 06:00

1
К.Я. напомня: В протоколите на трибунала в Нюрнберг от 20.02. до 07.03. 1946 г. е отбелязана следната информация, която да послужи на обвинението: „Преди отстъплението си от Мариупол германските окупационни власти изгориха всички 68 училища в града, 17 детски градини и Двореца на пионерите“. Още днес практически същото (без двореца на пионерите) вече извършиха Путиновите фашисти в същия град. Важна информация за бъдещия Нюрнбергски трибунал.

Добави коментар

Водещи новини