Перуанският президент направи нови промени в правителството за трети път от началото на мандата си

  • 02 февруари 2022 07:15

  • 359
  • 0
Перуанският президент направи нови промени в правителството за трети път от началото на мандата си
© Getty Images

Перуанският президент Педро Кастильо направи промени в кабинета за трети път за половин година, на фона на критики по въпроси като борбата с корупцията, предаде агенция Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Кастильо замени половината от 18-те членове на кабинета, включително премиера и министрите на финансите, външните работи и околната среда, в момент, когато администрацията му е изложена на критики и трябва да се бори с екологична катастрофа, дължаща се на петролен разлив край тихоокеанското крайбрежие на страната.

Кастильо дойде на власт през юли, обещавайки да защитава бедните и да подобри образованието, здравеопазването и други услуги, но се затруднява да получи подкрепа от някои политически групи, включително представените в парламента, припомня АП.

Последната политическа криза започна в петък с оставката на вътрешния министър Авелино Гилен, който заяви, че правителството се нуждае от посока. В понеделник премиерката Мирта Васкес също подаде оставка, заявявайки, че Кастильо не прави достатъчно за борбата с корупцията. Вчера подаде оставка и финансовият министър Педро Франке. Едва след това президентът назначи ново правителство.

В Перу въведоха извънредно екологично положение заради разлив на петрол

Новият премиер на страната е Ектор Валер, избран за депутат с мандат на крайнодясната политическа партия "Реновасион популар", който по-късно се присъедини към блока "Демократично Перу". Валер подкрепя идеята за промяна на настроената приятелски към пазарите перуанска конституция, отбелязва Ройтерс. Той вече заяви, че за постигането на тази цел може да са необходими четири години.

Президентът вече е заявявал, че иска да промени Конституцията на Перу, за да приоритизира публичните инвестиции в здравеопазване и образование и да гарантира, че мултинационалните корпорации плащат по-големи данъци. Оскар Греъм, икономист, работил като директор по финансовите пазари към Перуанската централна банка, беше назначен за финансов министър. Алесандра Ерера беше назначена за министър на енергетиката и минното дело. Постът е от особено значение в страната, която е вторият световен производител на мед. 

Теодора Александрова
359 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини