Новият президент на Хондурас изрази надежда за запазване на връзките с Тайван

  • 27 януари 2022 14:02

  • 352
  • 0
Новият президент на Хондурас изрази надежда за запазване  на връзките с Тайван
© Getty (архив)

Хондурас е благодарен за подкрепата, която Тайван му е предоставил, и се надява двете страни да запазят връзките си, заяви вчера новоизбраната президентка Сиомара Кастро след среща с вицепрезидента на Тайван Уилям Лай, който е на посещение в страната, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Хондурас е една от едва 14-те държави с официални дипломатически отношения с Тайван. По време на предизборната си кампания Кастро подхвърли идеята, че Хондурас може да се откаже да поддържа отношения с Тайпе в полза на Пекин.

Китай засили натиска си за намаляване на присъствието на международната сцена на Тайван, заявявайки, че демократично управляваният остров е китайска територия, която няма право на междудържавни връзки.

В коментар пред тайвански медии след срещата с Лай, който е в в Хондурас за встъпването в длъжност на президент, Кастро благодари на Тайван. "Народът на Хондурас винаги е благодарен на народа на Тайван за подкрепата, която винаги ни е оказвал", каза тя

Лай се очакваше да проведе официални разговори с Кастро и и да достави материали за борба с пандемията от КОВИД-19, но това беше отменено

Лай каза на Кастро, че Тайван ще засили сътрудничеството си с Хондурас и ще насърчи приятелството между страните, се казва още в информацията за визитата.

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис също ще присъства на встъпването в длъжност на Кастро, което може да даде на Лай възможност да се срещне с нея, въпреки че американски официални лица казаха за Ройтерс, че вероятно няма да има официална среща.

В навечерието на изборите в Хондурас през ноември гостуваща американски делегация даде да се разбере, че иска централноамериканската държава да запази отношенията си с Тайван. САЩ са обезпокоени от нарастващото китайско влияние в техния заден двор.

Китай увеличава усилията си да се наложи сред останалите дипломатически съюзници на Тайван, като миналия месец отново установи отношения с Никарагуа, съседка на Хондурас, и открито заяви, че се стреми да ги сведе до нула.

Никарагуа призна КНР като единствен представител на Китай и скъса отношенията си с Тайван

Последвайте канала на

Валери Зайцев
352 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини