Гватемалският президент поиска до 30 г. затвор за каналджиите на мигранти

  • 15 януари 2022 14:03

  • 362
  • 0
Гватемалският президент поиска до 30 г. затвор за каналджиите на мигранти
© Getty Images/Guliver
Слушай новината Слушай новината

Гватемалският президент Алехандро Яматеи внесе предложение в Конгреса драстично да се завишат наказанията за каналджиите на мигранти, включително с присъди до 30 години затвор за най-тежките нарушители, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Яматеи предложи наказанията за каналджиите, известни в Гватемала като "койоти", да бъдат увеличени от сегашните между две и пет години затвор на между десет и 30.

"Потвърждавам ангажимента на правителството за по-строги присъди за койотите и трафикантите", каза президентът в реч в Конгреса и добави, че САЩ трябва да екстрадират каналджиите.

От много години Гватемала е една от ключовите транзитни точки по пътя на миграцията на бедни хора от централноамериканските страни, включително гватемалци, желаещи да отидат в Щатите. Те се отправят на опасното пътуване в търсене на по-добър живот в САЩ, което освен през Гватемала и минава и през прекосяването на цялата територия на Мексико.

Но гватемалските власти се опитаха да предприемат строги мерки срещу каналджийските групи, след като десетки мигранти загинаха при сериозни произшествия, свързани с претъпкани транспортни средства или в ръцете на престъпни банди.

В Гватемала протест на бивши военни прерасна в насилие

Предложението на Яматеи предвижда, че ако каналджиите превозват непълнолетни, бременни жени или мигранти, подложени на нечовешко отношение, наказанията може да бъдат още по-високи.

Президентът обяви това след като само преди броени седмици 55 предимно гватемалски мигранти загинаха при преобръщане на претъпкан камион в Южно Мексико.

Гватемалският държавен глава определи прокарването на реформата като спешен въпрос за страната. Но промените първо трябва да бъдат дебатирани и да получат подкрепата на поне две трети от депутатите в 160-местния Конгрес.

Смята се, че законопроектът има сериозни шансове да бъде приет, тъй като управляващата партия може да си осигури необходимите гласове чрез съюзи и от симпатизиращи на предложението депутати от другите парламентарните групи.

Вчера гватемалските власти обявиха, че следят още един възможен мигрантски керван, който може да замине от Хондурас през уикенда и да се опита да мине през Гватемала. /Владимир Сахатчиев/

Последвайте канала на

Константин Тодоров
362 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини