Бразилска сенатска комисия препоръча президентът Жаир Болсонаро да бъде подведен под отговорност

  • 27 октомври 2021 06:55

  • 991
  • 5
Бразилска сенатска комисия препоръча президентът Жаир Болсонаро да бъде подведен под отговорност
© gettyimages

Анкетна комисия в бразилския Сенат, разследваща действията на правителството при пандемията от ковид, препоръча на президента Жаир Болсонаро да бъдат повдигнати обвинения за девет престъпления, включително престъпление срещу човечеството, предадоха световните агенции.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 31529

След шестмесечно разследване и десетки разпити на свидетели вчера комисия прие доклада, в който отправя препоръката. Комисията обвини правителството, че "умишлено е изложило бразилците на масова зараза".

Седем от 11-те сенатори в комисията, одобриха снощи текста от близо 1200 страници, в който се настоява Балсонаро да бъде подведен под отговорност за престъпление срещу човечеството, за недобросъвестно изпълнение на служебните задължения, за шарлатанство и подтикване към престъпление, посочва Франс прес.

Бразилия регистрира 187 нови смъртни случая от COVID-19

След гласуването сенаторите запазиха минута мълчание в памет на починалите от КОВИД-19 над 606 000 бразилци.

Документът препоръчва да се повдигнат обвинения на още около 80 души, сред които няколко министри, бивши министри, компании, както и тримата по-големи синове на президента, които също са в политиката.

Комисията няма правомощия да стигне по-далеч, така че нейният доклад ще бъде предаден на прокуратурата. Председателят на анкетната комисия Омар Азиз каза, че ще връчи доклада на главния прокурор днес сутринта, посочва Асошиейтед прес.

Специалисти смятат, че е малко вероятно Болсонаро да бъде подведен под отговорност, тъй като главният прокурор Аугусто Арас е съюзник на президента.

За престъпление срещу човечеството обаче бразилският президент може да бъде съден от Международния наказателен съд в Хага.

Доклад: Бразилският президент да бъде обвинен в убийство заради грешките му по време на пандемията

Болсонаро, който е противник на ваксините и на зелените пропуски и чийто рейтинг е в най-ниската си точка, заяви миналата седмица, че не носи никаква вина. "Знаем, че правехме каквото трябва още от самото начало", заяви той.

Обвиненията срещу Болсонаро имат предимно символичен характер, тъй като той се ползва с подкрепата на парламента. Според анкетната комисия обаче престъпленията са преднамерени, тъй като правителството умишлено не е взело необходимите мерки срещу коронавируса, надявайки се населението да постигне групов имунитет - стратегия, която тя определя като много рискована.

Сенатската комисия критикува също целенасоченото забавяне в покупката на ваксини, тъй като правителството предпочело да насърчи неефикасни средства за лечение (като хидроксихлорокина) "с трагични последици" за населението.

Повече за Коронавирус

corona
Калина Христова
991 5

Свързани новини

Коментари 5

Добави коментар
Ква е тая измишльотина

2021.10.27 | 08:50

5
анкетна комисия отправя препоръка, обвиненията имат символичен характер... па можело да бъде съден в Хага.... с глас съм се смял на тази пиклива измислица

2021.10.27 | 07:22

2
Италия кипи от протести. Неискат ваксини. Неискат здравен фашизъм. Швейцария също, събудете се българи Или пак след 500години ще реагирате?

2021.10.27 | 08:45

4
И тъповъдство И се мислят за интелигентни!Щото са комроментирали здравето си, но това ще го разберат после.

2021.10.27 | 08:18

3
За съжаление това е съдбата на овцете,а на тази територия от 650 години насам друго освен овцевъдство не се развива май..!

2021.10.27 | 07:08

1
А кауна кога?

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини