Искат импийчмънт на президента Пинера, чието име се появи в "Досиетата Пандора"

  • 14 октомври 2021 06:43

  • 800
  • 1
Искат импийчмънт на президента Пинера, чието име се появи в "Досиетата Пандора"
© Getty Images, архив

Чилийската опозиция поиска от парламента започване на процедура по отстраняване от длъжност на президента Себастиан Пинера заради продажбата на минна компания от предприятие, собственост на децата му, която била извършена в данъчно убежище според "Досиетата Пандора", предоха Франс прес и Ройтерс, цитирани от БТА.

Тази инициатива е предприета, след като по-рано този месец чилийската прокуратура обяви, че ще започне разследване на възможни обвинения в корупция, както и на данъчни нарушения при продажбата на мината за добив на желязо и мед.

Президентът Пинера е използвал поста си за лични дела, заяви депутатът Томас Хирш при представянето на това искане пред долната камара - първи етап от процес по импийчмънт, който може да продължи няколко седмици.

Чилийската прокуратура обяви в петък започването на разследване срещу президента Пинера, който твърди, че е напълно невинен. Камарата на депутатите, контролирана от опозицията, сега трябва да реши дали подкрепя или отхвърля обвинението. Гласуването трябва да се проведе в първата седмица на ноември, уточниха за АФП парламентарни източници.

Ако долната камара подкрепи обвинението, ще трябва и Сенатът да се произнесе по импийчмънта на президента, чийто втори мандат изчита на 11 март догодина. Процесът по имипийчмънт ще изисква 78 гласа "за", за да се придвижи нататък.
В горната парламентарна камара резултатът от гласуването е неясен може да зависи от няколко гласа, дадени "за" или "против".
Пинера - един от политическите лидери, чието име се появи в международното разследване на журналистически консорциум "Досиетата Пандора", отрече всякакъв конфликт на интереси при продажбата на минната компания на негов близък приятел.

Десният президент, който е един от най-богатите хора в Чили, смята, че през 2017 г. вече е било проведено задълбочено прокурорско разследване и за правосъдието това е "прекратено дело".

Държавното обвинение обаче твърди, че фактите, свързани с продажбата и покупката на минната компания, не са били изрично включени в постановлението за прекратяване през 2017 г.

Продажбата е била извършена през 2010 г. по време на първия мандат на чилийския държавен глава (2010-2014 г.). Пинера започна втория си мандат през 2018 г.
Според разследване на чилийски медии, които са част от Международния журналистически консорциум, минната компания "Минера доминга" е била продадена на бизнесмена Карлос Алберто Делано - приятел на държания глава, за 152 милиона долара, като транзакцията е била направена на британските Вирджински острови.
Полемиката се развива в навечерието на президентски и парламентарни избори през ноември, на които левите партии изглежда са в по-благоприятна позиция, отбелязва Ройтерс.

Борислава Бибиновска
800 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Браво

2021.10.14 | 06:53

1
А на тези, които са от България, какво ще им се случи? Как ще им се “ отрязи”? Ще ги издигнат за Президент на България или за министър председател!!!!!

Добави коментар

Водещи новини