Американският специален пратеник за Хаити подаде оставка заради депортациите на хаитяни от лагер в Тексас

  • 23 септември 2021 18:45

  • 488
  • 1
Американският специален пратеник за Хаити подаде оставка заради депортациите на хаитяни от лагер в Тексас
© Getty (архив)

Американският специален пратеник за Хаити Даниел Фут (на снимката) подаде оставка заради масовото депортиране от САЩ на хаитянски бежанци, напуснали страната си заради политическите сътресения и неотдавнашното разрушително земетресение, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Висш представител на Държавния департамент на САЩ потвърди, че Фут е подал оставка.

"Няма да се присъединя към нехуманното и вредно решение на САЩ да върнат хиляди хаитянски бежанци и незаконни мигранти в Хаити - страна, където американските служители стоят затворени в комплекси с повишена сигурност заради въоръжените банди, контролиращи ежедневието в Хаити", заявява Фут в мотивите за оставката си с вчерашна дата, адресирана до държавния секретар Антъни Блинкън.

Фут е дипломат от кариерата, който бе назначен на поста специален пратеник за Хаити през юли. По думите му островната държава, която той определя като "рухнала", не е в състояние да се справи с потока от връщащи се мигранти.

Оставката му последва нарастващ натиск върху правителството на президента на САЩ Джо БайдънДжо БайдънДжо Байдън (Джоузеф Робинът Байдън) е американски политик. Джо Байдън е роден на 20 ноември 1942 г. в от ООН и съпартийците му от Демократическата партия заради отношението към хаитяните в мигрантски лагер в Тексас в района на мексиканската граница.

Миналата седмица в лагера се бяха събрали цели 14 000 души, но сега хората там са двойно по-малко в резултат на депортационни полети и задържания. Други предпочетоха да тръгнат обратно към Мексико, за да не бъдат върнати в родината си.

Кадри от края на миналата седмица, на които американски конни гранични полицаи използват дългите юзди на конете, за да удрят с тях чернокожи кандидати за убежище, предизвикаха възмущение в Белия дом и сред правозащитните организации.

САЩ са върнали в Хаити 1401 мигранти от лагера в Дел Рио, Тексас, а други 3206 са задържани, съобщи снощи американското министерство на вътрешната сигурност.

Депортациите се извършват на фона на сериозна нестабилност в Хаити, най-бедната държава в Западното полукълбо. През последните седмици карибската страна е обхваната от хаос в резултат на убийството на президента, насилие на банди и силно земетресение.

Броят на жертвите на земетресението в Хаити достигна 2207 души

Върховният комисар на ООН за бежанците Филипо Гранди предупреди, че американските депортации към Хаити може да представляват нарушение на международното право.

Валери Зайцев
488 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар

2021.09.23 | 20:43

1
Бежанци, ама видиш ли от 2015 насам живели в Чили и решили сега да бягат нелегално, понеже Байгън не признава границите на държавата си. Циркаджии леви. Все едно да пуснем 30 000 афганистанеца тука, понеже ни е мило и драго.

Добави коментар

Водещи новини