Мексико прие полет с афганистански журналисти

  • 26 август 2021 06:58

  • 819
  • 1
Мексико прие полет с афганистански журналисти
© Getty Images/Guliver

Мексико прие 124 медийни служители от Афганистан и членовете на техните семейства, включително журналисти от "Ню Йорк Таймс", съобщи правителството, цитирано от Ройтерс.

Афганистанците кацнаха на международното летище в столицата Мексико вчера рано сутринта и бяха посрещнати от външния министър Марсело Ебрард.
Той каза, че Мексико е решило да подкрепи човешките права на хората в Афганистан, които са поискали да получат бежански статут и убежище или са кандидатствали за хуманитарни визи.

Самолет с 240 афганистанци пристигна в унгарската столица Будапеща

Ден по-рано в Мексико пристигнаха пет от членовете на афганистанския отбор по роботика, който е съставен изцяло от момичета.

Мексико е поело ангажимент да помогне на афганистанските жени и момичета на фона на загрижеността какво ще е отношението към тях при управлението на талибаните.

На 18 август мексиканският първи дипломат Ебрард каза, че страната обработва заявления за бежанци на афганистански граждани, особено на жени и момичета, с помощта на мексиканския посланик в Иран.

Тринайсет държави ще приемат евакуирани от страната си афганистанци

В. "Ню Йорк Таймс" съобщи, че Ербард е помогнал за бързото организиране на полета с журналисти от Кабул, като преди да достигне до крайната си дестинация в Мексико, самолетът е извършил междинно кацане в Катар.

В понеделник Ройтерс евакуира от Афганистан в Пакистан група от 73 души, състояща се от служители на агенцията и техните семейства, допълва БТА.

Последвайте канала на

Весела Найденова
819 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Новини.бг - медиен кенеф

2021.08.26 | 08:06

1
управляван от полуграмотен шизофреник, който нарича Президента "Зелен чорап", а протестиращите "лумпени".

Добави коментар

Водещи новини