Основателят на Уикилийкс загуби еквадорското си гражданство

  • 28 юли 2021 12:07

  • 618
  • 4
Основателят на Уикилийкс загуби еквадорското си гражданство
© Getty Images/Guliver (архив)

Основателят на Уикилийкс Джулиан Асандж изгуби еквадорското си гражданство, предадоха ДПА и ТАСС, цитирани от БТА.

При предоставянето на гражданството, през 2017 г., на родения в Австралия Асандж, са били допуснати административни грешки, съобщи вчера в. "Комерсио", като цитира решение на административен съд в столицата Кито. Решението е било взето в понеделник.

Адвокатът на Асандж Карлос Поведа обаче отбеляза, че правата му са били нарушени при разглеждането на делото, защото не е имал възможност да участва в заседанията. Това дава възможност за обжалване, подчерта той.

Асандж остава задържан в лондонския затвор Белмарш. САЩ продължават да искат екстрадицията му, припомня ДПА.

Основателят на Уикилийкс беше обвинен в заговор с бившия анализатор от американското разузнаване Челси Манинг за публикуване на голямо количество класифицирани материали през 2010 година.

Засекретените документи, отнасящи се до военните действия на съюзническите сили в Афганистан, бяха публикувани в Уикилийкс и от журналисти във водещи медии, с които Асандж си сътрудничеше.

Вашингтон е повдигнал срещу Асандж 18 обвинения, твърдейки, че той е изложил на риск живота на информатори. Ако бъде признат за виновен, той може да получи общо 175 години затвор в САЩ.

На 4 януари съд в Лондон реши, че предаването му на САЩ би било противозаконно, защото страдащият от депресия и аутизъм Асандж е готов на самоубийство, ако се окаже в американски затвор, припомня ТАСС. Вашингтон обжалва това решение.

Лондон разреши на Вашингтон да обжалва решението Джулиан Асандж да не бъде екстрадиран в САЩ

 

Негови поддръжници и групи за защита на свободата на медиите го смятат за разследващ репортер, извадил на показ военни престъпления, отбелязва ДПА.

През 2012 г. Асандж избяга в еквадорското посолство в Лондон, за да не бъде екстрадиран в САЩ. Той получи убежище там и по-късно му беше предоставено гражданство. Тогава еквадорското правителство планираше да му даде дипломатически статут, което би му позволило да напусне безопасно посолството.

Между Асандж и Кито обаче се появи напрежение. Еквадорското правителство отне бежанския му статус през 2019 г. и Асандж беше задържан от британската полиция за нарушаване на условията на гаранцията си. 

Последвайте канала на

Константин Тодоров
618 4

Свързани новини

Коментари 4

Добави коментар
навални

2021.07.28 | 12:43

1
за тоя що не реват демократите и борците за правата на човека??? а за навални и незнам си кой от беларус санкции та санкции. лицемерния запад с двойния аршин.
oвални

2021.07.31 | 21:03

4
те наще партнери в Перу смениха президента и правителството за тая работа.
крадливата тиква от банкя

2021.07.28 | 12:43

3
аз пък ще съм новият левски
стъки

2021.07.28 | 12:43

2
аз съм новият навални.

Добави коментар

Водещи новини