Бившият колумбийски президент поиска прошка за убитите от армията цивилни, представяни за леви бунтовници

  • 12 юни 2021 07:40

  • 578
  • 1
Бившият колумбийски президент поиска прошка за убитите от армията цивилни, представяни за леви бунтовници
© gettyimages

В дадени вчера публично свидетелски показания през колумбийската комисия за установяване на истината бившият президент на Колумбия Хуан Мануел Сантос поиска прошка за убийствата на хиляди цивилни, част от които са били извършени от въоръжените сили докато той е бил министър на отбраната, предадоха световните агенции, цитирани от БТА.

През 2016 г. Сантос подписа мирното споразумение, съгласно което беше създадена тази комисия. Той свидетелства за случаи, когато войници са убивали цивилни и са ги представяли за партизани, убити в битка, за да получат облаги.

Професионален наемен убиец, отнел над 100 живота, бе задържан след спецакция в Мадрид

Националния съд за правосъдие при прехода съобщи, че в периода 2002-2008 г. при управлението на бившия президент Алваро Урибе най-малко 6 042 души са били убити и лъжливо представени за бунтовници.

Сантос беше военен министър почти 3 години (2006-2009 г.) при мандата на Урибе и беше на поста, когато се разкри истината за убийствата. Тази глава от историята с фалшивите убийства е един от най-болезнените моменти, които съм преживявал и е неизличимо петно върху честта на армията, каза Сантос.

Натискът да се отчитат висок брой убити бунтовници, подкрепян от Урибе, беше причина за случилото се, каза Сантос и изтъкна, че армията трябва да поиска прошка. Това никога не трябваше да се случва. Осъзнавам това и искам прошка от всички майки и техните семейства, жертви на този ужас, от цялата си душа, каза Сантос. Той разкри, че когато за пръв път чул слухове за убийствата, не им повярвал.

След като станало ясно, че това е истина, Сантос издал заповеди, в които се давал приоритет на демобилизацията на бунтовниците и на вземането им в плен, променил и протокола за убийства по време на сражения, както и критериите за връчване на медали. Сантос призна, че бил смаян от резултатите от вътрешно разследване.

Организации на майки на убити цивилни бяха настояли по-рано Сантос да поиска прошка. Десетки военни бяха задържани и осъдени за участие в тези убийства. Мирното споразумение от 2016 г. с бунтовниците от марксистките Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) донесоха на Сантос Нобелова награда за мар, а около 13 000 членове на ФАРК се демобилизираха.

Сантос е третият бивш президент, който съдейства на комисията, чийто мандат изтича тази година. Разкритията за убийствата на цивилни, представяни за бунтовници, предизвикаха един от най-големите скандали с участието на колумбийската армия по време на конфронтацията с крайнолевите членове на ФАРК, отбелязва АФП.

Мая Йорданова
578 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
хахохахоха

2021.06.12 | 10:53

1
ПРОШКА ли?????????

Добави коментар

Водещи новини