Бразилия не разреши вноса на руската ваксина "Спутник"

  • 27 април 2021 07:06

  • 563
  • 1
Бразилия не разреши вноса на руската ваксина "Спутник"
© Getty Images/Guliver (архив)

Бразилският здравен регулатор Анвиса отказа днес да даде поисканото от губернатори разрешение за внос на руската ваксина срещу ковид "Спутник V", предаде Ройтерс, цитирайки представители на борда.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32973

Решението на петчленното ръководство на регулаторния орган е било взето единодушно, след като експерти са посочили, че има рискове, свързани с ваксината, и "сериозни" дефекти като липса на информация, гарантираща нейната безопасност, качества и ефикасност. Ключов се е оказал въпросът за присъствието в препарата на способен да се размножава аденовирус, което според продуктовия мениджър Густаво Мендес е "сериозен" дефект.

Египет ще произвежда руската ваксина Спутник V

Ваксината "Спутник" е одобрена в няколко страни. Руските учени казва, че ефикасността й срещу ковид е 97,6 процента. Те се позовават на оценки, направени въз основа на данни от 3,8 милиона души.

Ваксината не е получила одобрение и в ЕС, който казва, че има нужда от още информация за изпитванията и производствения процес.

Ваксинационната кампания в Бразилия върви бавно поради проблеми с доставката на ваксини, здравната система е на ръба. Досега първа доза от ваксина е поставена на 27,3 милиона души или 13 на сто от населението. Общо са регистрирани 14,4 милиона случаи на заразени и почти 400 000 починали, много от тях в последните месеци.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Радина Лазарова
563 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Julissa

2021.04.30 | 19:00

1
Голая киска хочет ласки - W W W . B G 1 7 . C L U B

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини