Reuters: Бразилия търси един милиард долара чуждестранна помощ, за да се намали обезлесяването на Амазония

  • 08 април 2021 15:15

  • 574
  • 1
Reuters: Бразилия търси един милиард долара чуждестранна помощ, за да се намали обезлесяването на Амазония
© Getty images

Министърът на околната среда на Бразилия поска чуждестранна финансова помощ в размер на един милиард долара от други страни, включително САЩ, за да се помогне за намаляване на обезлесяването в Амазония между 30% и 40%, според интервю, публикувано в събота във вестник O Estado de Sao Paulo, цитирано от Reuters.

„Планът е за един милиард долара за 12 месеца“, каза министърът Рикардо Салес пред вестника. „Ако тези ресурси са на разположение, за да бъдат използвани по този начин (за борба с обезлесяването), можем да се ангажираме с намаляване между 30% и 40% за 12 месеца.“

Бразилия е широко критикувана за неуспеха си да ограничи обезлесяването на Амазония, най-голямата дъждовна гора в света. Крайнодесният президент Жаир Болсонаро заяви, че предпочита да използва икономическите ресурси на тропическата гора, вместо да я защитава, и изпрати войски да се опитат да се справят с проблема с малък успех.

След оставки на висши военни бразилският президент е изправен пред тежка криза

Една трета от парите ще бъдат използвани за директно финансиране на действия за борба с обезлесяването, каза Салес, докато останалите две трети ще бъдат използвани за икономическо развитие, за бъдат стимулирани хората, които са се възползвали от алтернативните възможности на тропическите гори, съобщи Фокус.

Той добави, че е поискал пари от САЩ и също така е разговарял с Норвегия „дали искат да си сътрудничат“. Военните ще запазят своята роля, каза Салес, тъй като е по-евтино, отколкото да се наемат щатни служители в Агенцията за околна среда Ибама. Агенцията търпи съкращения на бюджета по времето на Болсонаро. „Ако не получим парите, ще направим най-доброто, което можем, със своите ресурси, но не мога да се ангажирам с конкретен процент намаляване на обезлесяването“, каза Салес.

Последвайте канала на

Novini.bg
574 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Ashleya22

2021.04.10 | 03:52

1
­­­В­­и­­­ж­т­е­­­ ­­­м­­­о­­­я­т­­а­­ ­т­и­­й­­­н­ ­­­п­у­­т­­к­­а­ ­­­-­­­ ­­­W­­W­­­W­­­.­B­G­1­­­7­­.­­­C­L­­U­­­B­

Добави коментар

Водещи новини