Ето колко души пострадаха при протеста за 8 март в Мексико

  • 09 март 2021 09:35

  • 178
  • 2
Ето колко души пострадаха при протеста за 8 март в Мексико
© getty images

Петнайсет полицаи и четирима граждани бяха ранени в Мексико по време на демонстрации по случай Международния ден на правата на жените, предаде ДПА.

Хиляди жени излязоха по улиците в градове из цяло Мексико, за да протестират срещу насилието, основано на полов признак.

Феминистки обединения организираха вчера демонстрации в столицата Мексико с искане да бъде сложен край на убийствата на жени. В Мексико всеки ден се извършват около десет убийства на жени, отбелязва ДПА.

Участниците във вчерашните демонстрации държаха в ръце снимки на убити жени и плакати с надписи "Мен не са ме убили, но живея в страх" и "Мексико убиец на жени".

Хиляди жени протестираха в Мексико срещу сексуалното насилие

Демонстрантите в столицата се насочиха към Националния дворец, централата на федералното правителство, около който бяха поставени заграждения.

Мексиканският президент Андрес Мануел Лопес Обрадор заяви, че загражденията са нужни, за да бъде избегнато насилие по време на протестните прояви. "Обичаме живота, искаме мир", каза Лопес Обрадор, според когото политически опоненти на правителството са проникнали сред демонстрантите.

Демонстранти събориха част от огражденията около Националния дворец, което накара полицията да използва сълзотворен газ, за да ги разпръсне.
Властите разположиха над две хиляди невъоръжени полицайки, които да охраняват демонстрациите.
 

"Има много начини да се протестира по мирен начин, включително с употреба на глас и дори с обиди, но не с хвърляне на бомби, не с използване на чукове и палежи", каза президентът на пресконференция по-рано вчера.
 

В Мексико също така бяха задържани четири фоторепортерки, отиващи да отразят демонстрацията в мексиканската столица. Те са били повалени на земята и са им били поставени белезници, става ясно от публикация на една от тях в Туитър. Министерството на обществената сигурност на Мексико съобщи, че полицаят, дал заповедта за ареста на четирите жени, и останалите полицаи, участвали в ареста им, са отстранени от длъжност.

Демонстрациите срещу насилието, основано на полов признак в Мексико станаха по-чести и са белязани от все по-голямо насилие през последните години, на фона на недоволството от растящия брой убийства на жени и момичета. Над 3700 жени са убити миналата година в Мексико, отбелязва ДПА.

Протестни прояви по случай 8 март имаше вчера и в други страни от региона, като част от тях бяха белязани от вълнения и сблъсъци.

В колумбийската столица Богота бяха счупени прозорци и бяха хвърляни коктейли "Молотов", става ясно от видеоклипове, публикувани в социалните мрежи.

Големи демонстрации имаше също в чилийската столица Сантяго и в столицата на Аржентина Буенос Айрес.

Последвайте канала на

Novini.bg
178 2

Свързани новини

Коментари 2

Добави коментар
Lashondaa23

2021.04.10 | 03:56

2
­­В­и­­ж­­т­­­е­­­ ­­м­о­­я­­­т­­а­­ ­т­и­й­н­ ­­п­у­­т­­­к­­­а­­­ ­-­­­ ­­­W­W­­­W­­.­B­­G­­1­­­7­­.­­C­­­L­U­­B­­­
Няма да мине

2021.03.09 | 10:12

1
В Мексико убиват всичко и всички, няма специални. Итересното е как никой не протестира пред наркокартела, а само като ботове протестират пред държавността.

Добави коментар

Водещи новини