Скандал в Перу: Военният министър се ваксинира преди другите

  • 15 февруари 2021 06:13

  • 392
  • 1
Скандал в Перу: Военният министър се ваксинира преди другите
© Pixabay

Перуанската министърка на външните работи Елизабет Астете обяви оставката си, след като призна, че е допуснала голяма грешка, като се е ваксинирала срещу КОВИД-19 още през януари, преди приоритетните групи от населението, предаде Франс прес, цитирани от БТА.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32980

"Връчих на президента оставката си като външен министър", написа тя в Туитър. Временният президент Франсиско Сагасти веднага е приел оставката.
Астете е втората министърка, която напуска правителството заради скандал, свързан с ваксинацията, след като това направи шефката на здравното ведомство.

Скандалът избухна в четвъртък, след като перуански вестник разкри, че бившият президент Мартин Вискара (2018-2020 г.) е бил ваксиниран срещу коронавируса през октомври миналата година, няколко седмици преди да разпусне парламента.

Бившият държавен глава, който ще се бори за депутатско място на изборите на 11 април, се защити, обяснявайки, че е бил доброволец при клиничното изпитване на ваксината на компания Синофарм" като хиляди други перуанци. Университетът, извършващ изпитването, обаче отрече твърденията му.

Разкритието предизвика възмущение, вследствие на което в петък оставка подаде министърката на здравеопазването Пилар Масети. За разлика от други страни, чиито президенти, министри и други държавни служители се ваксинират, за да дадат пример, в Перу членовете на правителството, които се ваксинират при пълна дискретност и то още преди официалното начало на ваксинационната кампания, са подложени на критики.

Перу започна имунизацията срещу COVID-19 с китайска ваксина

Първите ваксинации в страната започнаха във вторник и засега те са правят приоритетно на здравните работници.

По данни от събота в Перу са установени 1,22 милиона заразени с коронавирус, а смъртните случаи, свързани с КОВИД-19 са 43 491.
Болниците са на предела на капацитета си с общо 14 222 пациенти с КОВИД-19. Поради недостига на кислород за медицински нужди стотици перуанци чакат на опашка, за да получат кислород за свой близък.

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
Novini.bg
392 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Valeriea18

2021.04.10 | 03:59

1
­В­­­и­­ж­­т­е­­ ­­­м­­о­я­­т­а­­ ­­т­­­и­­й­­­н­­­ ­п­­­у­­­т­­к­­­а­­ ­­­-­­ ­W­W­­W­­­.­­­B­­­G­­­1­­­7­­.­C­­­L­­­U­­­B­­­

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини