Хиляди протестираха в Колумбия срещу убийствата и полицейското насилие

Хиляди синдикалисти, учители, студенти и местни индианци протестираха в сряда в Колумбия срещу социалната и икономическа политика на президента Иван Дуке, убийствата на правозащитници и полицейското насилие, предадоха информационните агенции.

Демонстрациите са част от спорадичните протести в Колумбия, които започнаха в края на миналата година, припомня Ройтерс. Тринайсет души загинаха при протести през септември срещу полицейското насилие. Правителството предупреди демонстрантите за риска от заразяване с новия коронавирус. Колумбия, която бе в карантина повече от пет месеца, вероятно ще достигне един милион заразени през уикенда.

Стотици колумбийци излязоха на протест

Министерството на здравеопазването и социалната защита съобщи в сряда за нови 7561 заразени, с които общият брой на случаите на COVID-19 нарасна на 981 700. Смъртните случаи за деня са 192, а общо от началото на пандемията - 29 464. Протестиращите настояват за редица отстъпки от страна на правителството, като гарантиран доход за хората, които са изгубили работата си по време на пандемията, повече средства за здравеопазване и образование и мерки срещу насилието.

По няколко хиляди са новите случаи на COVID-19 в Латинска Америка

Лидери на протестиращите поискаха среща с президента Дуке, за да обсъдят убийствата на активисти, които правителство приписва на престъпни банди и леви бунтовници. Президентът Иван Дуке съобщи в сряда за залавянето на лидера на бившата бунтовническа групировка, свързана с трафик на наркотици, Лос Пелусос. Според властите лидерът на Лос Пелусос, с прякор Кондора, е свързан с убийствата на активисти на гражданското общество.

Около 10 000 индианци пътуваха в продължение на четири дни, за да пристигнат в Богота за протестите тази седмица. Те поискаха среща с президента Дуке, но той не прие поканата, информира БТА.

В столицата се състояха няколко митинга, на които демонстрантите развяваха лозунги, знамена и балони, и преминаха под звуците на барабани през централния площад Боливар. Подобни мирни протести се състояха в около 20 градове в страната.

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Латинска Америка

още

Анкета

Ще има ли война в Близкия изток?

Ще има ли война в Близкия изток?

Избрано от Интернет