Еквадорски съд издаде заповед за арест на бившия президент Кореа, който живее в Белгия

Еквадорски съд издаде заповед за арест на бившия президент Рафаел Кореа, който живее в Белгия, след като беше окончателно потвърдена присъдата му от 8 години затвор за корупция, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

Съдебното решение включва и доживотна забрана Кореа да заема изборна длъжност.

По-рано бившият президент изрази намерение да се кандидатира за вицепрезидент на президентските избори в Еквадор през февруари догодина, отбелязва АФП. 57-годишният Кореа, който беше начело на южноамериканската страна от 2007 до 2017 г., поиска в интернет от Централната избирателна комисия (ЦИК) да впише кандидатурата му.

Наказателният трибунал, който съди Кореа задочно, прие, че бившият президент и няколко негови бивши сътрудници са получавали подкупи от различни компании в замяна на договори.

Съдът поиска от еквадорската полиция да установи местонахождението на бившия президент социалист и да го арестува.

Президентът на Еквадор обяви извънредно положение

На министъра на финансите бяха дадени указания да прекрати прехвърлянето на 4 200 долара месечно на Кореа в качеството му на бивш президент, които след осъждането си той губи право да получава. Съдът е уведомил ЦИК, че Кореа е лишен от политически права.

Изправени сме пред процес на отмъщение чрез съдебната система, каза пред АФП адвокатът на бившия президент Фаусто Харин.

Президентът Ленин Морено, който беше вицепрезидент на Кореа от 2007 до 2013 г., насърчи въвеждането на забрана за повече от един президентски мандат, в опит да блокира завръщането в политиката на своя предшественик на поста, отбелязва АФП.

Кореа, срещу когото в Еквадор се водят 30 дела, е обект и на друга заповед за арест - за отвличането на негов еквадорски политически противник в Колумбия през 2012 г. За това престъпление обаче той не може да бъде съден задочно.
 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Латинска Америка

още

Анкета

Следите ли вота за президент на САЩ?

Следите ли вота за президент на САЩ?

Избрано от Интернет