Парламентът на Перу даде начало на процедура по импийчмънт на президента Вискара

  • 12 септември 2020 06:24

  • 391
  • 1
Парламентът на Перу даде начало на процедура по импийчмънт на президента Вискара
© Pixabay

Еднокамарният парламент на Перу одобри започване на процедура по отстраняването от длъжност на президента на страната Мартин Вискара заради "морална неспособност" да заема поста, предаде Асошиейтед прес.
Решението беше взето вчера на парламентарно заседание на Конгреса, излъчвано наживо в ЮТюб.


По перуанското законодателство за одобрение на такава инициатива са нужни минимум 52 депутатски гласа. В подкрепа на процедурата гласуваха 65 депутати, 36 бяха против, а 24 се въздържаха и резолюцията беше приета, обяви председателят на Конгреса Мануел Мерино де Лама.

Гласуването за възможно отстраняване на Вискара от контролирания от опозицията Конгрес стана само ден след огласяването на няколко тайно направени аудиозаписи, отбелязва АП.
Най-новата политическа буря в южноамериканската държава беше подбудена от законодатели, които обвиняват президента във възпрепятстване на разследването на правителствени договори на стойност близо 50 000 долара, сключени с малко известния певец Ричард Сиснерос, с артистичен псевдоним Ричард Суинг.

Депутатите изслушаха два аудиозаписа на частни разговори между Вискара и членове на правителството относно срещи със Сиснерос, замесен в измама.
Скоростта, с която действат депутатите обаче, е тревожна, тъй като срещу президента не са повдигнати обвинения, а разследването едва е започнало, посочва АП.
Политическите вълнения се случват докато Перу се опитва да овладее пандемията от коронавирус. Страната има най-голям брой починали на глава от населението и е изправена пред тежко свиване на икономиката, което остави милиони хора без работа.

Вискара обаче остава популярен сред перуанците и според допитване на Ипсос одобрението към правителството му е 60 процента, докато Конгресът има само 32 на сто подкрепа.

Последвайте канала на

Novini.bg
391 1

Коментари 1

Добави коментар

2020.09.12 | 14:34

1
А нашия цървул КОГА?

Добави коментар

Водещи новини