Мексико получи оферта за президентския самолет

  • 14 юли 2020 07:22

  • 469
  • 0
Мексико получи оферта за президентския самолет
© Pixabay

Мексиканското правителство обяви, че е получило оферта в размер на 120 милиона долара за президентския самолет. Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор се опитва да го продаде, откакто встъпи в длъжност в края на 2018 г., предаде Асошиейтед прес.

Потенциалният купувач, когото властите отказаха да разкрият, ще плати с пари и медицинско оборудване. Офертата е отправена през април.

Възобновена е и продажбата на билетчета в рамките на символичната томбола за самолета, която се наложи да бъде прекъсната за няколко месеца заради пандемията от Ковид-19. Досега са продадени близо една четвърт от общо шестте милиона билетчета, които са на цена от 25 долара.

Всеки от стоте победители, които ще бъдат изтеглени накрая, ще получи по около 1 милион долара.

Лопес Обрадор иска да продаде самолета, защото го смята за прекалено разточителство. Самият президент лети с редовни авиолинии, включително за първото си задгранично посещение, което той осъществи миналата седмица във Вашингтон - с прекачвания и в двете посоки.

Произведеният по поръчка "Боинг 787" беше закупен за 200 млн. долара при предшественика му, Енрике Пеня Нието.

Машината е трудно да бъде продадена, защото е така направена, че да вози едва 80 пътници, разполага и с пълноценен президентски апартамент със самостоятелна баня. Според експерти преоборудването на самолета в нормален пътнически лайнер, който да вози по поне 300 пасажери, ще излезе скъпо.

Последвайте канала на

Novini.bg
469 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини