Чилийци се биха с полицаи

  • 19 май 2020 11:33

  • 776
  • 0
© Getty (архив)

Жители на бедно селище в околностите на чилийската столица Сантяго влязоха в сблъсъци с полицията по време на протест срещу недостига на храни в периода на ограничителните мерки срещу епидемията от коронавирус, предаде АФП.

Всичко по темата:
Епидемията коронавирус (COVID-19) 32988

Демонстрантите от Ел Боске, повечето от които бяха с качулки и маски, носеха плакати срещу дясното правителство, което според тях ги е изоставило. "Хората не искат карантина, искат помощ, искат храна, това искат сега хората", каза местната жителка Вероника Абарка.

Протестиращите издигнаха барикади, а насилието прерасна в удари с пръти и мятане на камъни от демонстрантите и използване на сълзотворен газ и водни оръдия от силите на реда. Трима души бяха арестувани.

Правителството на президента Себастиан Пинера нареди в петък изолация на цялото население на столичния регион, където са концентрирани 80 на сто от случаите на коронавирус в страната. Но от месеци икономическата активност, включително магазините, строителството и различни услуги, е със забавени темпове, в опит да се ограничи разпространението на заразата.

Общината в Ел Боске излезе със съобщение, в което се осъжда влошаването на качеството на живота на местните жители и липсата на внимание от централната власт към най-бедните.

"Това са жителите, които след изтичането на повече от месец, време през което не можеха да работят, без да са видели конкретни мерки от страна на държавата", заяви кметът Сади Мело.

Още преди здравната криза, Чили - страна с 18 милиона население, преживя дълги месеци на социални вълнения и насилие, започнали след като през октомври цената на билета за метрото в Сантяго бе увеличена.

Чили наложи мерки за пълна изолация на столицата Сантяго

Вътрешният министър на Чили Гонсало Блумел и министърът на социалното развитие Себастиан Сишел потвърдиха вчера, че са под карантина, след като са били в контакт със заразен сенатор.

По-рано министърът на здравеопазването Хайме Манялич съобщи, че финансовият министър Игнасио Брионес и генералният секретар на канцеларията на президента Фелипе Вард също са се самоизолирали. Освен това, под карантина са около 20 сенатори, които са били в контакт с двама разболели се парламентаристи.

В момента броят на заразените в Чили е над 46 000, починали са 478 души. Президентът въведе извънредно положение, а от 18 март границите са затворени за чужденци. Училищата също са затворени, а масовите прояви - забранени.

Novini.bg ви дава възможност да следите актуалните данни за смъртоносния коронавирус в реално време:

 

Последвайте канала на

Повече за Коронавирус

corona
776 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Свързани видеа

Водещи новини