Колумбия ще получи от САЩ 5 млрд. долара за подпомагане на районите, засегнати от наркотрафика

Колумбийският президент Иван Дуке заяви, че страната ще получи от САЩ помощ в размер на 5 милиарда долара, които ще бъдат инвестирани в районите, засегнати от наркотрафика, предаде Франс прес.

Сумата ще бъде отпусната за период от три години, уточни източник от президентския офис.

Една от агенциите на правителството в САЩ - Американската международна финансова корпорация за развитие (DFC), "обяви, че ще отпусне близо 5 милиарда долара за социални програми на териториите, засегнати от незаконно (отглеждани) култури", написа Дуке в Туитър.

В съвместно изявление с Дуке изпълнителният директор на американската агенция Адам Боулър посочи, че тази помощ ще съдейства за развитие на регионите, като увеличи дохода на глава от местното население и броя на работните места.

430 тона кокаин са заловени в Колумбия през 2019 г.

"Важно е да участваме не само в изкореняването (на коката), но и в позитивната страна на нещата и в развитието", заяви той в една от зоните в Югозападна Колумбия, където се отглежда кока, докато бе на посещение там с президента Дуке.

Част от американската помощ ще се изразходва за заместване на незаконно отлежданите култури с други и за финансиране на проекти, предвиждащи социализирането на бивши партизани от групировката ФАРК, приели мирното споразумение с властите от 2016г.

След като 7000 бойци от ФАРК сложиха оръжие, местни въоръжени групи и мексикански картели поеха контрола върху трафика на дрога в отдалечените райони на Колумбия, припомня АФП, цитирана от БТА. 

Коментари

Напиши коментар

Спорт

още

Водещи новини

още

Още новини

още

Най-четени

Най-коментирани

Латинска Америка

още

Анкета

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Одобрявате ли оставката на Марк Рюте?

Избрано от Интернет