Папата иска свобода за църквата в Куба

  • 28 март 2012 06:21

  • 596
  • 0
Папата иска свобода за църквата в Куба
©

Папа Бенедикт ХVI пристигна от Мексико на двудневно посещение в Куба, предадоха агенциите.

Самолетът на главата на римокатолическата църква кацна на летището в Сантяго де Куба, на 900 км югоизточно от Хавана. Папата бе посрещнат от кубинския президент Раул Кастро и от представители на кубинската католическа църква.

В церемонията по посрещането участва поделение на почетната рота. В чест на високия гост бяха дадени артилерийски салюти. "Аз нося в сърцето си справедливите стремежи и законни желания на всички кубинци, без значение къде се намират те", в това число страданията на затворниците и техните семейства, заяви папа Бенедикт ХVI във внимателно формулирано, нюансирано и балансирано обръщение към посрещачите, посочва Ройтерс.

Тези негови думи вероятно ще бъдат посрещнати ентусиазирано както от кубинските дисиденти в самата Куба, така и от кубинските емигранти в САЩ.Той изтъкна, че кубинското правителство няма защо да се страхува от католическата църква, която се нуждае от повече свобода, за да може да помогне на страната в "тези времена на промени".

Папата подчерта, че макар да е постигнат сериозен напредък в подобряването на отношенията между Куба и католическата църква, "все още има много области, в които може и трябва да бъде постигнат допълнителен напредък, особено що се отнася до незаменимия принос, който религията е призвана да направи за живота на обществото".

В отговор Раул Кастро произнесе остра политическа лекция, като не забрави да спомене несправедливостите и враждебността от страна на САЩ, в това число и икономическото ембарго. Той изтъкна и "упоритата съпротива" на неговата страна в защита на нейната независимост и "правото да върви по свой път".

Край летището около втория по големина град в Куба се бяха събрали десетки хиляди кубински вярващи и хора, пристигнали от съседни страни да приветстват папата. По-късно вчера папа Бенедикт ХVI отслужи на Площада на революцията в центъра на Сантяго де Куба литургия по случай 400-годишнината от явяването на Пречистата Дева Мария от Кобре която е смятана за покровителка на града.

На площада е построен 15-метров олтар, чиито очертания напомнят папска тиара.През 1998 г. на посещение в Куба е и папа Йоан Павел Втори. Тогавашният кубински лидер Фидел Кастро за първи път облече обикновен цивилен костюм вместо традиционната си военна полева униформа за срещата си с папата, пише монитор.бг.

Последвайте канала на

596 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини