Издадена е заповед за арест на Ево Моралес

  • 18 декември 2019 21:50

  • 950
  • 1
Издадена е заповед за арест на Ево Моралес
© Getty Images/Guliver (архив)

Боливийската прокуратура издаде заповед за арест на бившия президент Ево Моралес, предадоха световните агенции.

Според текста на заповедта, който беше публикуван в Туитър, Моралес е обвинен в подстрекателство към бунт, тероризъм и финансиране на тероризма. Арестът е необходим, "за да се яви (бившият президент) на разпит и даде показания".

Боливийските власти обвиняват Моралес, че е наредил на поддръжниците си да блокират градове, за да свалят от власт и. д. президент Янине Анес. Тя пое властта след оставката му миналия месец, подадена на фона на вълна от протести и под натиска на полицията и армията, припомня Асошиейтед прес.

Издадена е заповед за арест и на Фаустино Юкра Яруи, водещ член на партията на Моралес "Движение за социализъм". Той е заподозрян, че е помогнал на бившия президент да насърчава протестите срещу правителството на Анес, съобщи в. "Дебер", цитиран от ДПА.

По-рано Моралес обяви, че е спечелил четвърти президентски мандат на изборите на 20 октомври, но обвинения в измама доведоха до седмици на протести, които го принудиха да подаде оставка и да отиде в изгнание в Мексико. Заместник-председателката на Сената Анес пое властта и обеща да организира нови избори, датата за които все още не е уточнена.

Моралес вече се намира в Аржентина, където получи политическо убежище.

Ево Моралес пристигна в Аржентина

"Не се страхувам от арест", каза вчера бившият боливийски президент и добави, че няма да бъдат открити доказателства, оправдаващи процес срещу него.

Последвайте канала на

БТА
950 1

Свързани новини

Коментари 1

Добави коментар
Праведен

2019.12.18 | 23:13

1

Това на bg се нарича, катил !

Добави коментар

Водещи новини