Бразилски съд отхвърли жалба на бившия президент Лула да Силва и увеличи присъдата му с четири години

  • 28 ноември 2019 08:34

  • 303
  • 0
Бразилски съд отхвърли жалба на бившия президент Лула да Силва и увеличи присъдата му с четири години
© Getty Images/Guliver

Бившият президент на Бразилия Луиз Инасио Лула да Силва вчера понесе първия си съдебен неуспех откакто беше освободен от затвора в началото на месеца, съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес.

Апелативен съд отхвърли жалбата му по едно от делата за корупция и пране на пари, водени срещу него. Тричленен съдийски състав в Порто Алегри реши също единодушно да увеличи на 17 години и един месец срока на присъдата му, първоначално фиксиран на 12 години и 11 месеца, при осъждането му на първа инстанция през февруари.

Лула да Силва продължава да е на свобода засега. Той беше освободен на 8 ноември след 19 месеца зад решетките, по силата на решение на Върховния съд, забраняващо лишаването от свобода, докато не бъдат изчерпани всички възможности за обжалване пред по-висши инстанции.

Съдът в Порту Алегри се произнесе по дело, в което Лула е обвинен, че се е облагодетелствал от ремонта на ферма в щата Сао Пауло, финансиран от две строителни фирми, Одебрехт и ОАС, в замяна на подкрепа за спечелване на обществени поръчки.

Бившият президент твърди, че не е собственик на тази ферма, която официално е регистрирана на името на негов близък. Но прокуратурата заяви, че е получила доказателства, че Лула е основният й ползвател и че ремонтите са били направени за него.

Последвайте канала на

БТА
303 0

Свързани новини

Коментари 0

Добави коментар

Добави коментар

Водещи новини